Νέα τηλεοπτική σελίδα άνοιξε το France 24

Νέα τηλεοπτική σελίδα άνοιξε το France 24

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το βράδυ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση ή καλύτερα τον πολιτιστικό γαλλοβρετανικό πόλεμο. Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ είδε να πραγματοποιείται το όραμά του, βίωσε τη δημιουργία ενός γαλλόφωνου CNN που θα αντιμετωπίσει επάξια το BBC World και τα αμερικανικά ειδησεογραφικά κανάλια που εκπέμπουν όλο το 24ωρο.

Ο νέος τηλεοπτικός δίαυλος France 24 θα αναμεταδίδει τις διεθνείς ειδήσεις από τη γαλλική πλευρά. Δεν θα παρέχει στους τηλεθεατές μόνο μία γαλλοκεντρική προσέγγιση των γεγονότων από τη Μέση Ανατολή ώς τη Μαδαγασκάρη αλλά θα μεταδίδει και τη γαλλική «τέχνη του ευ ζην». Από τη θεματολογία του δεν θα λείπει τίποτα, από τις εξελίξεις στη Ρουάντα, μέχρι την κακή ομολογουμένως τύχη της γαλλικής ομάδας ράγκμπι και την απαραίτητη κριτική των νέων γεύσεων του Μποζολέ κάθε χρονιάς.

Το πρόγραμμά του

Το πρόγραμμά του, τουλάχιστον κατά το 20%, θα εστιάζεται σε θέματα πολιτισμού και λάιφσταϊλ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό: από την παρουσίαση των μουσείων σε όλο τον κόσμο μέχρι μαγειρική, μόδα και τα γαλλικά σοκολατάκια. Το πρόγραμμα θα μεταδίδεται και στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Βέβαια η χρήση της βρετανικής γλώσσας δεν πρόκειται να διαβρώσει το καθαρά γαλλικό χαρακτήρα του. Τα στελέχη του σταθμού, μάλιστα, ευελπιστούν ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι τηλεοπτικοί διάλογοι στα αγγλικά, θα είναι ακόμα πιο θερμοί και από τους γαλλικούς. Αν, μάλιστα, όλα πάνε καλά, το πρόγραμμα θα μεταδίδεται και στα αραβικά και τα ισπανικά.

Η ιδέα δημιουργίας ενός τέτοιου καναλιού, όπως το France 24, υπήρξε όραμα του κ. Σιράκ ήδη από τα τέλη του 1980, όταν ήταν πρωθυπουργός, ενώ υπήρξε και προεκλογική του δέσμευση κατά τις προεδρικές εκλογές του 2002.

Τον επόμενο χρόνο, όταν τα αγγλόφωνα ΜΜΕ χλεύασαν τις προσπάθειές του να αποτρέψει τον πόλεμο στο Ιράκ, η ανάγκη ύπαρξης μιας γαλλικής φωνής στον κόσμο κέρδισε έδαφος.

Ομως, αν και ο ηλικιωμένος σήμερα Γάλλος πρόεδρος, ήταν ο πρωταγωνιστής των εγκαινίων, ο γενικός διευθυντής του σταθμού υπήρξε σαφής ότι δε θα αφήσει το κανάλι να γίνει «Σιράκ Τιβί». «Μπορεί να χρηματοδοτούμαστε και με δημόσιους πόρους αλλά είμαστε ανεξάρτητοι» δήλωσε στον Guardian. Ο σταθμός, επίσης, δεν πρόκειται να αποτελέσει όχημα για την επιτυχία του κεντροδεξιού υποψηφίου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που έχει ήδη κατηγορηθεί για την εγγύτητά του στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το νέο γαλλικό κανάλι στοχεύει να αποκτήσει εξίσου πολλούς τηλεθεατές με τη βρετανόφωνη υπηρεσία του αλ Τζαζίρα. Ευελπιστεί να κατακτήσει περί τα 75 εκατομμύρια νοικοκυριά σε περισσότερες από 90 χώρες, ως ο «τρίτος δρόμος» ανάμεσα στο αλ Τζαζίρα και το CNN. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η γέννησή του France 24 δεν ήταν εύκολη. Αλλωστε δημιουργήθηκε από τον πρωτοφανή συνεταιρισμό της France Televisions, τη δημόσια γαλλική τηλεόραση, και την TF1, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ευρωπαϊκά κανάλια. Πρόκειται για δύο ομίλους που από καταβολής κόσμου ήταν αντίπαλοι. Ταυτόχρονα δεν έλειψαν διαμαρτυρίες των συνδικάτων και διαφωνίες μεταξύ των διευθύνσεων. Ακόμα και το όνομα του νέου καναλιού αποτέλεσε πρόβλημα και αντικείμενο διαμάχης. Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί διατύπωσαν την άποψη ότι ο σταθμός δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει οικονομικά και κυρίως δεν θα διέθετε τους πόρους για να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα κανάλια σε διεθνές επίπεδο.

Το νέο κανάλι διαθέτει 170 δημοσιογράφους, με μέση ηλικία τα 30, και τον πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί από το γαλλικό κράτος με 58 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή