Spam, σκουπίδια του Διαδικτύου

Spam, σκουπίδια του Διαδικτύου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήπως τελευταία αποκτήσατε πολλούς καινούργιους φίλους που σας βομβαρδίζουν με ηλεκτρονικές επιστολές όπου συνήθως γράφουν «Γεια σου, είμαι η Εσμεράλντα» και στη συνέχεια σας προτείνουν να αγοράσετε σε τιμή ευκαιρίας φάρμακα, που χρειάζονται δίγραμμη συνταγή, χωρίς να δείτε από κοντά ιατρείο;

Αν όντως σας συμβαίνει αυτό, δεν είστε μόνος. Τα spam -αυτοί είναι οι νέοι σας φίλοι- οι ηλεκτρονικές διαφημιστικές επιστολές-σκουπίδια πληθαίνουν και ταλαιπωρούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τον ανθρώπινο εγκέφαλό μας. Παγκοσμίως, τα spam διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Ironport -εταιρεία ελέγχου των διαφημιστικών ηλεκτρονικών επιστολών- και αποτελούν τα εννιά στα δέκα e-mail που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου. Μεγάλο μέρος των σκουπιδοεπιστολών περιέχουν και εικόνες, και έτσι μπορούν και ξεγελούν τα υπάρχοντα προστατευτικά φίλτρα. Τα spam εικόνας τετραπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο και έχουν φτάσει το 25 έως 45% των ηλεκτρονικών επιστολών σκουπιδιών που κυκλοφορούν σήμερα. Από την πλευρά των «καλών» καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια για την καταπολέμησή τους. Τα διάφορα λογισμικά που παρεμπόδιζαν τα spam αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, όπως, εξάλλου, και ο ομοσπονδιακός νόμος του 2003 που απειλεί με αυστηρότατες ποινές τους σπάμερ.

Για την καταπολέμηση αυτών των ηλεκτρονικών σκουπιδιών χρησιμοποιούνται τρεις τεχνικές φιλτραρίσματος: Το ειδικό λογισμικό ελέγχει κάθε e-mail αναζητώντας τον αποστολέα, κάποιες λέξεις που περιέχονται σε αυτό και τους συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες. Ομως, η νέα γενιά ηλεκτρονικών σκουπιδιών, τα λεγόμενα Spam 2.0- μπορούν να υπερκεράσουν αποτελεσματικά και τις τρεις προσεγγίσεις. Αιχμαλωτίζουν τους υπολογιστές χρηστών που, χωρίς να το γνωρίζουν οι κάτοχοι, αποστέλλουν spam σε χιλιάδες άλλα θύματα.

«Αιχμαλωτίζουν» 250.000 κομπιούτερ τη μέρα

Οπως αναφέρει η επιχείρηση ιντερνετικής ασφάλειας Secure Computing περισσότερα από 250.000 κομπιούτερ αιχμαλωτίζονται καθημερινά. Αυτό δυσχεραίνει την τοποθέτηση των γνωστών σπάμερ σε μαύρες λίστες. Η αύξηση των spam με εικόνες καθιστά ανεπαρκή τα φίλτρα που λειτουργούν με την αναγνώριση κάποιων λέξεων. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν λογισμικά προστασίας κατά των spam προσπαθούν να δημιουργήσουν φίλτρα που λειτουργούν με την αναγνώριση εικόνας. Επίσης, οι σπάμερ, για συνεχίσουν την κυκλοφορία του ενοχλητικού προϊόντος τους, απλά αλλάζουν κατά μερικά πίξελ κάθε ηλεκτρονική επιστολή που στέλνουν έτσι ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμη. Οσο κι αν οι ειδικοί προσπαθούν να παρεμποδίσουν τα spam, οι κακοί, οι σπάμερ, πάντα θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή