«Μεσανατολική εκστρατεία φιλίας» Ερντογάν στη Συρία

«Μεσανατολική εκστρατεία φιλίας» Ερντογάν στη Συρία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Τεχεράνη, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τη «μεσανατολίτικη εκστρατεία φιλίας» στη Δαμασκό. Οπως δήλωσε προχθές στην Αγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, στόχος της μετάβασης στη συριακή πρωτεύουσα είναι η συμβολή στην εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, διότι η περιοχή έχει περιέλθει στο απόλυτο χάος. Αναλαμβάνοντας ρόλο περιφερειακού μεσολαβητή, ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, ότι θα ζητήσει από τη συριακή ηγεσία «να συμβάλει με θετικό τρόπο» στον Λίβανο, υπό το πρίσμα της κατάστασης που διαμορφώθηκε εκεί μετά τη δολοφονία του υπουργού Βιομηχανίας Πιερ Τζεμαγέλ. Χθες, μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν την πολιτική του συντονισμού και της διμερούς συνεννόησης σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αλληλουχία σημαντικών δηλώσεων προηγήθηκε της «διπλής» επίσκεψης Ερντογάν στις δύο γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Τουρκία, εκτός από οικονομικές σχέσεις -κυρίως στην περίπτωση του Ιράν- διατηρεί ένα είδος «άτυπης» συμμαχίας σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα. Το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είναι εντελώς αντίθετος με την πρόθεση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους στο Βόρειο Ιράκ, με σκοπό να περιφρουρήσουν την εύθραυστη, αλλά υπαρκτή σταθερότητα στην περιοχή. Δεν έκανε λόγο για στρατιωτική παρέμβαση της Αγκυρας στο βορειο-ιρακινό έδαφος, είναι όμως περισσότερο από πρόδηλες οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προς το ενδεχόμενο ενός επισήμως αναγνωρισμένου αυτόνομου κουρδικού κράτους. Τις θέσεις αυτές συμμερίζονται το Ιράν και η Συρία, διακηρυγμένοι εχθροί της κουρδικής ανεξαρτησίας, οιασδήποτε μορφής. Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός, πριν μεταβεί στη Συρία, επανέλαβε την απόλυτη αντίθεσή του με τον κατακερματισμό του Ιράκ, εξέφρασε τη λύπη του για τον σπαραγμό μεταξύ φατριών, και τόνισε ότι μαζί του σε αυτά τα θέματα συμφωνεί η ιρανική ηγεσία, με την οποία συνομίλησε την Κυριακή.

Εκτός από τη Δαμασκό, ο κ. Ερντογάν σκοπεύει να επισκεφτεί τον Λίβανο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα, και στη συνέχεια να επιθεωρήσει το τουρκικό εκστρατευτικό σώμα. Αξιοσημείωτη σε σχέση με τη μεσανατολίτικη αποστολή του Τούρκου πρωθυπουργού θεωρείται δήλωση του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Σίμον Πέρες, σύμφωνα με την οποία η τουρκική ανάμειξη δεν πρόκειται να έχει καταλυτικά αποτελέσματα, εφόσον η Συρία συνεχίζει να εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ και να παρέχει άσυλο στον Χαλέντ Μεσάαλ, ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Εως αργά χθες το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν είχε κάποια σχετική επαφή στη Δαμασκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή