Η Ε.Ε. κήρυξε πόλεμο στο δουλεμπόριο

Η Ε.Ε. κήρυξε πόλεμο στο δουλεμπόριο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδεατό στόχο, ο οποίος όμως, όπως παραδέχθηκαν όλοι, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί, τον μηδενισμό των θυμάτων παράνομης διακίνησης με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking), έγινε χθες η επίσημη έναρξη του σχεδιασμού του προγράμματος για την αντιμετώπιση αυτής της σύγχρονης μορφής δουλείας. Η κωδική ονομασία αντιμετώπισης του trafficking λέγεται «Ιλάειρα». Σε μια Ευρώπη, όπου ετησίως, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Ασφάλειας κ. Φράνκο Φρατίνι, θύματα trafficking πέφτουν περίπου 250.000 άτομα, κυρίως γυναίκες αλλά και παιδιά, η ανάγκη για ανάληψη κοινών δράσεων δείχνει πλέον μονόδρομος. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τον περασμένο Απρίλιο την πρόταση της χώρας μας, διά του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα, για την εφαρμογή του προγράμματος «Ιλάειρα», στο οποίο, εκτός από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συναρμόδια είναι τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας. Στο διάστημα που μεσολάβησε, από τις υπηρεσίες της αστυνομίας εξειδικεύθηκαν οι παράμετροι του προγράμματος, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Χειρισμού Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. και, παράλληλα, σχεδιάσθηκε άσκηση επί χάρτου, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα, ώστε να διαπιστωθεί πόσο εφικτή είναι η διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση του trafficking, να εντοπισθούν τυχόν παραλείψεις, κενά και ενδεχόμενες αδυναμίες, που θα διορθωθούν στην πορεία.

Πρακτικά τι σημαίνει η υλοποίηση του προγράμματος «Ιλάειρα»: έχει διαπιστωθεί ότι το trafficking αποτελεί δράση του οργανωμένου εγκλήματος, με εγκληματικές ομάδες να συνεργάζονται σε μια αλυσίδα, με «κρίκους» σε πολλές χώρες. Από τη χώρα προέλευσης των θυμάτων, στις χώρες διέλευσης, μέχρι τις χώρες προορισμού. Εως τώρα, χωρίς να υπάρχει συντονισμένη δράση μεταξύ των χωρών, συνήθως οι διωκτικές αρχές καταφέρνουν να πλήξουν μεμονωμένους «κρίκους» αυτής της αλυσίδας. Συλλαμβάνονται, για παράδειγμα, εκμεταλλευτές στις χώρες προορισμού και εντοπίζονται μερικά θύματα. Ουσιαστικά, όμως, η αλυσίδα συνεχίζει να υφίσταται και να λειτουργεί, με γρήγορη αντικατάσταση του χαμένου «κρίκου». Μέσα από τη συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών, που προτείνεται με το «Ιλάειρα», πέρα από τη λειτουργία κοινής βάσης δεδομένων και ταχύτατης ανταλλαγής πληροφοριών, επιδιώκεται η συντονισμένη επιχειρησιακή δράση. Αναφέρει σχετικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Εντοπίζουμε, για παράδειγμα, ένα κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. Αντί να προχωρήσουμε σε συλλήψεις, θέτουμε τα μέλη υπό παρακολούθηση με άρση απορρήτου επικοινωνιών, με διείσδυση στο κύκλωμα, με όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Τις πληροφορίες που συγκεντρώνουμε, τις γνωστοποιούμε άμεσα στις διωκτικές αρχές των χωρών που φαίνεται να εμπλέκονται. Εκείνες, παίρνουν τη σκυτάλη και παράλληλα κάνουν δική τους έρευνα. Από χώρα σε χώρα επιδιώκουμε να εντοπίσουμε όλη την αλυσίδα της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος. Οταν θεωρούμε ότι έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, οργανώνουμε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε όλες τις χώρες και έτσι εξαρθρώνουμε την εγκληματική ομάδα στο σύνολό της».

Στο πρόγραμμα εντάσσονται και δύο άλλες παράμετροι, όπως τόνισε χθες ο κ. Πολύδωρας: η παροχή αρωγής και προστασίας στα θύματα trafficking και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ο κ. Φρατίνι ανακοίνωσε ότι για την παροχή βοήθειας στα θύματα θα λειτουργήσει μέσα στο 2007 πολύγλωσση τηλεφωνική γραμμή βοήθειας σε όλες της χώρες της Ε.Ε., ώστε να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια στη μητρική τους γλώσσα. Η τηλεφωνική γραμμή θα αρχίζει σε όλες τις χώρες με τον τριψήφιο 117 και την προσθήκη τριών ακόμη αριθμών, διαφορετικών για κάθε χώρα. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στους διακινητές. Επιπλέον, βαρύτητα θα δοθεί σε εκστρατείες ενημέρωσης στις χώρες προέλευσης των θυμάτων, προκειμένου να κατανοήσουν τα υποψήφια θύματα ότι «η υπόσχεση του παραδείσου είναι υπόσχεση της κόλασης στα πεζοδρόμια ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων», όπως ανέφερε ο κ. Φρατίνι.

Η χώρα μας είχε κινητοποιηθεί έγκαιρα

Ιδιαίτερη αναφορά στο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσεων κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας προσώπων έκανε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αφορά επιμέρους δράσεις, οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος αναγκών για την προστασία, παροχή υποστήριξης και την επανένταξη των θυμάτων trafficking.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του υπουργείου με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στις νομοθετικές παρεμβάσεις για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου επισήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης στην ευαισθητοποίηση των κοινωνιών στο θέμα του trafficking.

Ποια ήταν η Ιλάειρα;

Το όνομα ΙΛΑΕΙΡΑ, που επελέγη για το πρόγραμμα κοινών δράσεων και διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του trafficking, προέρχεται από την αναφορά στην πρώτη απαγωγή γυναίκας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μία από τις δύο θυγατέρες του βασιλιά της Μεσσηνίας Λευκίππου, την ΙΛΑΕΙΡΑ (η άλλη ήταν η Φοίβη) τις οποίες απήγαγαν οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης, (μολονότι ήταν ξαδέρφες τους και παρά το γεγονός ότι ήταν αρραβωνιασμένες με τους υιούς του αδελφού του Λευκίππου, Αφαρέα, Ιδα και Λυγκέα. Αποτέλεσμα της απαγωγής των δύο αδελφών ήταν ο φονικός πόλεμος μεταξύ των τεσσάρων -Ιδα και Λυγκέα κατά Κάστορα και Πολυδεύκη- στον οποίο βρήκαν τον θάνατο οι Διόσκουροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή