Θα υιοθετήσει το πόρισμα Μπέικερ;

Θα υιοθετήσει το πόρισμα Μπέικερ;

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μόνον η εικόνα, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους να ασφυκτιά ανάμεσα στους δύο «κηδεμόνες» του, τον Τζέιμς Μπέικερ τον 3ο και τον Λι Χάμιλτον, αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και το κατεπείγον πρόβλημα του Ιράκ. «Ο χρόνος τελείωσε», δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στους δημοσιογράφους που κατέκλυσαν το Καπιτώλιο, χθες, ο πρώην βουλευτής Λι Χάμιλτον. Αναφερόμενος στην ασφυκτικά επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ και στην ανάγκη να υπάρξει «εδώ και τώρα» λύση, ο εκπρόσωπος της διακομματικής επιτροπής για το Ιράκ δήλωσε ότι στο σχετικό κείμενο προτείνεται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έως την Ανοιξη του 2008, ενώ από το διπλωματικό λεξιλόγιο του κειμένου θα πρέπει να απαλειφθεί ο όρος «Νίκη στο Ιράκ». Ο Χάμιλτον μάλιστα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι «δουλειά του πολιτικού προσωπικού πλέον να πει όλη την αλήθεια για το Ιράκ», ενώ ο έτερος αμφιτρύων, πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ, επισήμανε ότι η συμμετοχή του Ιράν και της Συρίας στην άρση του ιρακινού αδιεξόδου δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Το Ιράν βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την εισβολή μας το 2001», υπενθύμισε ο κ. Μπέικερ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υποστηρίζει ευρύ διπλωματικό άνοιγμα προς την Τεχεράνη, που ενδεχομένως θα περιελάμβανε και το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για το Ιράκ, το περιεχόμενο του οποίου διέρρευσε στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα, αλλά δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, υπήρξε αποδέκτης ποικίλων σχολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι αγκαλιάζει το συνολικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, υπενθυμίζοντας στην Ουάσιγκτον ότι «κλειδί» για την επίλυση της μεσανατολικής τραγωδίας είναι η απευθείας διαπραγμάτευση με την αραβοϊσραηλινή διαμάχη και επιστροφή στη δέσμευση του 2002 για τη λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

Συναίνεση για απαγκίστρωση

Εχοντας στόχο την αναζήτηση συναίνεσης για την απαγκίστρωση της Ουάσιγκτον από τους πολεμικούς ιρακινούς βαλτότοπους και παράλληλα την κάλυψη του ίδιου του προέδρου Μπους από περαιτέρω λανθασμένους χειρισμούς, η έκθεση δέσποζε χθες σε όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, με τους δύο πρωταγωνιστές να προβαίνουν σε επεξηγηματικές διευκρινίσεις. Το ερώτημα, ωστόσο, που αναδεικνυόταν τόσο στις τηλεοπτικές συζητήσεις όσο και στους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων, ήταν αν ο πρόεδρος Μπους θα έστηνε ευήκοον ους ή η μοναδική ευκαιρία άρσης του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή θα χανόταν ανάμεσα στην εμμονή του Αμερικανού ηγέτη για ολοκληρωτική νίκη και την αποστροφή του αντιπροέδρου Τσένι στην ιδέα διαλόγου με το Ιράν και τη Συρία.

Η έγκυρη «Ουάσιγκτον Ποστ» σημείωνε ότι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής θα εδικαιούτο τον τίτλο: «Το Ρεαλιστικό Μανιφέστο», το οποίο ουσιαστικά αποκηρύσσει τη διπλωματική και στρατιωτική προσέγγιση του Ιράκ από την κυβέρνηση Μπους, μια προσέγγιση, όμως, που επιδρά αρνητικά στο σύνολο της Μέσης Ανατολής. Το πόρισμα, κατά την εφημερίδα, αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση του κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στις νεοσυντηρητικές πολιτικές, τις οποίες εφαρμόζουν ο πρόεδρος Μπους και οι συνεργάτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή