ΚΟΣΜΟΣ

Και Τσετσένοι αντάρτες στην κηδεία Λιτβινένκο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολυεκατομμυριούχοι εξόριστοι, εχθροί του Κρεμλίνου, Τσετσένοι αντάρτες και συντετριμμένοι συγγενείς συγκεντρώθηκαν χθες στο φημισμένο νεκροταφείο Χάιγκεϊτ του Λονδίνου -τελευταία κατοικία του Καρλ Μαρξ- για να κηδεύσουν τον πρώην πράκτορα, Αλεξάντρ Λιτβινένκο, δύο εβδομάδες μετά τον επεισοδιακό του θάνατο και εν μέσω μάταιων, καθώς φαίνεται, ερευνών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Νέα ερωτήματα, στο μεταξύ, ήλθε να προσθέσει η πληροφορία ότι ο επιχειρηματίας Ντιμίτρι Κοβτούν, ένας από τους τρεις Ρώσους που είχαν συναντήσει το θύμα στο ξενοδοχείο Μιλένιουμ το μοιραίο βράδυ της 1ης Νοεμβρίου, έπεσε σε κώμα, αφού εμφάνισε, με τη σειρά του, βαριά συμπτώματα δηλητηρίασης. Σε χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας εκτέθηκαν επίσης επτά υπάλληλοι του Μιλένιουμ, οι οποίοι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των ιατρών δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο, «ούτε τώρα ούτε στο μέλλον».

Η ταφή ήταν «μη θρησκευτική», αλλά έλαβε χώρα ύστερα από επιμνημόσυνη δέηση σε μουσουλμανικό τέμενος του Λονδίνου, διαδικασία που ταίριαξε γάντι με το γενικά αλλόκοτο χαρακτήρα της ιστορίας και εξελήφθη ως αναγκαίος συμβιβασμός μεταξύ συγγενών και φίλων: ο πατέρας του Λιτβινένκο, Βάλτερ, υποστήριζε ότι ο γιος του ζήτησε μουσουλμανική ταφή, κάτι που αμφισβήτησαν σοβαρά μερικοί φίλοι του νεκρού. Τα περί μουσουλμανικής ταφής ισχυρίστηκε και ο εξόριστος εκπρόσωπος των Τσετσένων, Αχμέντ Ζακάγεφ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο νεκρός έγινε μουσουλμάνος δύο ημέρες προτού ξεψυχήσει. Μια άλλη θεωρία διατύπωσε ο φίλος του Λιτβινένκο και επικριτής της πολιτικής Πούτιν, Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι, σύμφωνα με τον οποίον επιθυμία του πρώην πράκτορα της FSB είναι να μεταφερθεί η σορός του στην Τσετσενία και να ταφεί εκεί «όταν τελειώσει ο πόλεμος»…

Παρών στην κηδεία ήταν φυσικά ο εξόριστος πρώην βαρώνος των ρωσικών ΜΜΕ, Μπόρις Μπερεζόφσκι, βασικός πρωταγωνιστής στο θρίλερ, καθώς καταγγέλλεται από Ρώσους αξιωματούχος ως εμπνευστής της δολοφονίας.

Σχετικές αιχμές άφησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γεγκόρ Γκαϊντάρ, θύμα δηλητηρίασης και ο ίδιος. Ο κ. Γκαϊντάρ απέκλεισε κατηγορηματικά την εκδοχή εμπλοκής των ρωσικών αρχών και ανέφερε ότι η δηλητηρίαση του Λιτβινένκο ήταν έργο εχθρών του Πούτιν, εκείνων που επιθυμούν «την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κ. Λαβρόφ, πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες της βρετανικής αστυνομίας στη Μόσχα δεν επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις.