Κόμματα και βουλευτές οι πλέον διεφθαρμένοι

Κόμματα και βουλευτές οι πλέον διεφθαρμένοι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δραματικό πρόβλημα της διαφθοράς σε παγκόσμια κλίμακα και, αναπόφευκτα, στην Ελλάδα αναδεικνύει έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας», που βασίζεται σε σφυγμομέτρηση σε 62 κράτη από όλο τον κόσμο, με τα πολιτικά κόμματα να καταγράφονται ως ο πλέον διεφθαρμένος θεσμός, ακολουθούμενα από βουλευτές, επιχειρήσεις, αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.

«Η διαφθορά έχει παρεισφρήσει στον δημόσιο βίο», συνοψίζει ο διευθυντής ερευνών της οργάνωσης, Ρόμπεν Χόντες. «Τα Κοινοβούλια έχουν ιδιαίτερα πολύτιμη αποστολή: Να θέτουν τα συμφέροντα των πολιτών υπεράνω των δικών τους» συμπληρώνει, για να τονίσει ότι «αυτή η εμπιστοσύνη παραβιάζεται, με μεγάλο κόστος για τους πολιτικούς πολλών κρατών».

Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που λίγα άλλα κράτη συμμερίζονται: Τα κόμματα συναγωνίζονται σε αντίληψη διαφθοράς τα μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας στην τρίτη θέση την… Εφορία, ενώ ακολουθούν η Δικαιοσύνη, η υγεία και μόλις στην έκτη θέση η Βουλή. Αντιθέτως, τη μικρότερη διαφθορά οι Ελληνες διαπιστώνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και την παιδεία. Σχετικά μεγάλη, τόσο σε Ελλάδα όσο και Ευρώπη, θεωρείται η διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα, τον κόσμο των επιχειρήσεων, αν και στον τομέα αυτό τη μεγαλύτερη καχυποψία έναντι του ιδιωτικού τομέα έχουν οι Δανοί και οι Νορβηγοί.

Το πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα στη χώρα φαίνεται, όμως, και από την έκταση στην οποία υποχρεώνονται να καταφύγουν οι πολίτες σε φακελάκια, «γρηγορόσημα» και κάθε άλλου είδους χρηματισμό εκείνων που μισθοδοτούνται για να τους υπηρετούν: Ερωτηθέντες για το κατά πόσον υποχρεώθηκαν να χρηματίσουν για να εξυπηρετηθούν στους 12 μήνες πριν από την έρευνα, το 17% των Ελλήνων απάντησε καταφατικά. Ο μέσος όρος στη Δυτική Ευρώπη είναι μόλις 2% ή λιγότερο από το ένα όγδοο του ελληνικού…

Κατόπιν όλων αυτών και διαχωρίζοντας τα κράτη της έρευνας σε ομάδες αναλόγως της έκτασης της ανάγκης χρηματισμού του κράτους και των εντεταλμένων του, η οργάνωση κατατάσσει την Ελλάδα μαζί με τις Κόγκο-Μπραζαβίλ, Ινδονησία, Νιγηρία, Ρωσία ή Σενεγάλη και μακριά από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, πλην της Τσεχίας και της Μολδαβίας. Ομως το 70% των Ελλήνων θεωρούν, σύμφωνα με την έρευνα, ότι «η διαφθορά επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό», ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, φέρνοντας την Ελλάδα στην ίδια, τελευταία, κατηγορία με το Καμερούν, τη Βολιβία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Αυτό οδηγεί στο ερώτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Πόσο προσπαθεί η κάθε κυβέρνηση; Στην Ελλάδα, οι απόψεις διίστανται. Ενας στους τέσσερις (24%) εκτιμά πως οι προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς είναι αρκετά αποτελεσματικές, ποσοστό που φέρνει τη χώρα στο μέσον της ευρωπαϊκής ιεραρχίας, ενώ το 22% κρίνει ότι στην πράξη ουδεμία προσπάθεια καταβάλλεται. Πάντως, 41% θεωρεί ότι καταβάλλονται προσπάθειες χωρίς απτά αποτελέσματα και, τέλος, 12% θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αντί να καταπολεμά τη διαφθορά την ενθαρρύνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή