Ο Μπλερ να πιέσει τώρα για αλλαγές

Ο Μπλερ να πιέσει τώρα για αλλαγές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόρισμα της Επιτροπής Μπέικερ ίσως θεωρηθεί καθοριστικό για τον προσδιορισμό ενός ρεαλιστικού ρόλου για την Αμερική στο Ιράκ και στον κόσμο και όχι να μείνει στη μνήμη του κόσμου ως καλοπροαίρετη αλλά ατυχής αποστολή πολιτικής διάσωσης. Γιατί αυτό κινδυνεύει να γίνει καθώς επιδεινώνεται διαρκώς η κατάσταση στο Ιράκ. Το πόρισμα αποκηρύττει όχι μόνον την ολέθρια πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ, αλλά και συνολικά το διχαστικό πολιτικό σχέδιο που μετά την 11η Σεπτεμβρίου εφήρμοσε σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο ο πρόεδρος Μπους, με την αμέριστη συμπαράσταση του Τόνι Μπλερ.

Ο συμπροεδρεύων στην Επιτροπή Μπέικερ, πρώην μέλος του Κογκρέσου, Λι Χάμιλτον, δήλωσε άμεσα ότι η σημερινή προσέγγιση στο Ιράκ δεν αποδίδει. Οπως υπογράμμισε άμεσα ο άλλος συμπροεδρεύων και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, χρειάζεται νέα συναινετική προσέγγιση, που να αντανακλά τα 79 συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ομόφωνα τα 10 μέλη της επιτροπής. Πρέπει να είμαστε σαφείς: ζητώντας νέα συναίνεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε διεθνές επίπεδο, ο Μπέικερ κατήγγειλε την πολιτική που χωρίς τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας εφήρμοσε ο κ. Μπους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τόσο απερίσκεπτα στήριξε ο κ. Μπλερ. Προτού αναχωρήσει για την Αμερική, ο κ. Μπλερ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι σημασία έχει «πως επιτυγχάνουμε στην αποστολή την οποία θέσαμε οι ίδιοι». Αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση παραπλανητικό και στη χειρότερη είναι δήλωση ανθρώπου που αρνείται την πραγματικότητα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί ο κ. Μπλερ δημοσίως και απροκάλυπτα στο πλευρό των κ. Μπέικερ και Χάμιλτον. Πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του, αν διαθέτει, για να απαιτήσει ευρύτατες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και να καταστήσει σαφές τόσο στον πρόεδρο όσο και στην κοινή γνώμη ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το νότιο Ιράκ το συντομότερο δυνατόν. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η προσέγγιση της Επιτροπής Μπέικερ προσφέρει σίγουρο δρόμο προς την επιτυχία. Ισως έχει ήδη χαθεί η ευκαιρία να εφαρμοσθεί η πολιτική των Μπέικερ – Χάμιλτον. Είναι πλέον πολλά αυτά που εξαρτώνται από τον κ. Μπους. Δεν υπάρχει, όμως, εναλλακτική λύση. Το καίριο πολιτικό δέλεαρ του πορίσματος, ο τερματισμός του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ πριν την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2008, σίγουρα βάζει σε πειρασμό ακόμη και έναν πρόεδρο που ενδέχεται να μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος της Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή