Οι μετανάστες βαθμολογούν τη συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας

Οι μετανάστες βαθμολογούν τη συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φτώχεια αποδίδουν το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων οι περισσότεροι Ελληνες (51,9%) σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της Unicef και παρουσιάστηκε χθες από την ελληνική επιτροπή της Unicef.

Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της θεωρεί ότι θύματα είναι παιδιά όλων των οικογενειών, σε αντίθεση με τους μαθητές και τους μετανάστες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θύματα είναι κυρίως παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Η εν λόγω έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από 31 Οκτωβρίου έως και 1η Δεκεμβρίου 2006 εξέτασε τις απόψεις ενός δείγματος 800 ενηλίκων, 400 μαθητών λυκείου και 400 μεταναστών – προσφύγων πανελλαδικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφοροποιήσεις θέσεων και τάσεων μεταξύ των τριών ομάδων των ερωτηθέντων. Ετσι, το γενικό κοινό ενηλίκων και οι μαθητές πιστεύουν ότι η παιδική εκμετάλλευση πηγάζει κυρίως από γονείς οι οποίοι εξωθούν τα παιδιά τους στην επαιτεία και την εργασία ενώ οι μετανάστες υποστηρίζουν ότι η εκμετάλλευση ανηλίκων τροφοδοτείται κυρίως από παράνομα κυκλώματα.

Οι μαθητές

Εντελώς διαφορετική είναι η ερμηνεία που δίνουν μαθητές, μετανάστες και γενικό κοινό στα δύο περιστατικά βίας που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, την υπόθεση του Αλεξ στη Βέροια και την καταγγελία βιασμού Βουλγάρας μαθήτριας στην Αμάρυνθο. Ετσι, ενώ οι περισσότεροι μαθητές λυκείου πιστεύουν ότι τα δύο αυτά συμβάντα είναι αποτέλεσμα της παιδικής εγκληματικότητας στην Ελλάδα αλλά και του ρατσισμού της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους ξένους και πολύ λιγότερο απόρροια της αδυναμίας των εκπαιδευτικών να ελέγξουν τις μαθητικές κοινότητες, οι μετανάστες πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι ίδιοι οι δάσκαλοι, λιγότερο τα ΜΜΕ και ελάχιστα οι γονείς. Στην αντίπερα όχθη, οι ενήλικοι συμμετέχοντες στην έρευνα προτάσσουν ως αιτία την επιρροή που ασκούν τα Μέσα Ενημέρωσης στα παιδιά, προβάλλοντας συχνά σκηνές βίας.

Από τα ποσοτικά στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:

– Το 74,3% των πολιτών θεωρούν ανεπαρκές το νομικό πλαίσιο και το 77,8% πιστεύει ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται κυρίως λόγω της αδιαφορίας (49%) και λιγότερο λόγω ανικανότητας του κράτους (31%).

– Το 48,5% θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δείχνει ανοχή στο φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης, ενώ το 66% των μαθητών έχουν την ίδια άποψη

Η έρευνα αξιολογεί και το στοιχείο της εμπιστοσύνης στους θεσμούς σε σχέση με το ποιος φορέας μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών. Η δικαιοσύνη και η αστυνομία βρίσκονται πρώτες στις προτιμήσεις των ερωτηθέτων, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα 24,4 και 18,1%. Ακολουθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (11%) και έπονται τα πολιτικά κόμματα (9,9%).

Η Εκκλησία και τα ΜΜΕ χαίρουν λιγότερης εμπιστοσύνης συγκεντρώνοντας χαμηλά ποσοστά (6,6% και 6,8% αντίστοιχα).

Βελτίωση στα αντιρατσιστικά ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας διαπιστώνει ο ερευνητής της ΚΑΠΑ Research κ. Τ. Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση των ποσοστών εκείνων που ενοχλούνται από την παρουσία των μεταναστών και ταυτόχρονη αύξηση των ποσοστών εκείνων που θεωρούν ότι τα παιδιά μεταναστών πρέπει να φοιτούν στα ίδια σχολεία με τα παιδιά των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2001 το 68% των πολιτών δήλωνε ενόχληση και δυσαρέσκεια από την παρουσία μεταναστών, σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32,7%.

Παρά την πρόοδο στις αντιλήψεις περί μεταναστών, οι Ελληνες εξακολουθούν να αποδίδουν το κλίμα ανασφάλειας και αύξησης της εγκληματικότητας στην ύπαρξη αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών.

Στοιχεία

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef που παρουσίασε ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης σε όλο τον κόσμο ενώ 1,8 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως κορίτσια, πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Επίσης, περίπου 5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε διάφορες μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή