Το Ισραήλ απορρίπτει τις προτάσεις της επιτροπής για το Ιράκ

Το Ισραήλ απορρίπτει τις προτάσεις της επιτροπής για το Ιράκ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Εκφράζοντας την άποψη ότι η ισραηλινοαραβική διαμάχη δεν πρέπει να σχετίζεται μ’ όλες τις παραμέτρους των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, ο Εχούντ Ολμερτ απέρριψε τις προτάσεις της επιτροπής Μπέικερ για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ, της Συρίας, του Λιβάνου και της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μάλιστα, επεσήμανε ότι οι απόψεις των συντακτών της έκθεσης για την κατάσταση στο Ιράκ όσον αφορά τη Συρία δεν συμβαδίζουν μ’ αυτές του προέδρου των ΗΠΑ και άλλων ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η πολιτική της Δαμασκού υπέρ των εξτρεμιστών της Χαμάς, σε συνδυασμό με τον παρεμβατισμό του καθεστώτος Ασαντ στα εσωτερικά του Λιβάνου καθιστά αδύνατη την επανάλληψη των διαπραγματεύσεων με τους Σύρους στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο κ. Ολμερτ. Αναφερόμενος, τέλος, στην έκθεση της επιτροπής Μπέικερ για το Ιράκ, στην οποία προτείνεται η επανάληψη του διαλόγου για την επιστροφή των υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία στο πλαίσιο της διευθέτησης της ισραηλινοαραβικής διένεξης, ο κ. Ολμερτ υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για όλα τα προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή Μπέικερ εκτιμά ότι η σταθεροποίηση του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής προαπαιτεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των αραβικών χώρων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο συνδιάσκεψης για το Μεσανατολικό, χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Αντίθετα, η Συρία εμφανίζεται ικανοποιημένη από το περιεχόμενο της έκθεσης Μπέικερ. «Η έκθεση είναι αντικειμενική κυρίως σε ό, τι αφορά τον ρόλο των γειτονικών με το Ιράκ χωρών για να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο εν λόγω κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι η έκθεση υπογραμμίζει ορισμένα «πολύ σημαντικά» στοιχεία όσον αφορά τα σφάλματα της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ. Στην πλειοψηφία τους, πάντως, οι Αραβες αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τζορτζ Μπους θα αγνοήσει τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπέικερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή