Κατάθλιψη; Φταίει ο χειμώνας…

Κατάθλιψη; Φταίει ο χειμώνας…

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι πλησιάζουν ο γιορτές, πολλοί νιώθουν έντονη και επίμονη μελαγχολία. Η δυσθυμία που τους καταβάλλει, τους αποστερεί από τη συνηθισμένη τους δημιουργικότητα και ενεργητικότητα σε σημείο που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ευθύνες. Αυτά, τουλάχιστον, είναι τα συμπτώματα της εποχικής διαταραχής της διάθεσης, μιας νόσου που αν και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, σπάνια γίνεται προσπάθεια να θεραπευθεί.

Αν, λοιπόν, με το που μπαίνει ο χειμώνας, που μικραίνουν οι ημέρες, θέλετε να επιστρέψετε στο κρεβάτι σας, να σκεπαστείτε με τα παπλώματα και να μείνετε εκεί ώς την άνοιξη, πάσχετε από χειμερινή κατάθλιψη.

«Προσομοιωτής ανατολής»

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γιατροί για να ανακουφίσουν τα δεινά σας είναι να σας εκθέσουν μερικές ώρες καθημερινά σε πολύ έντονο τεχνητό φως, μιμούμενοι κάπως τις καλοκαιρινές ημέρες.

Ο ψυχίατρος δρ Αλφρεντ Τζ. Λέβι, ο οποίος μελετά τη διαταραχή, πιστεύει ότι πρόκειται για μια μορφή τζετ λαγκ, ότι η καθυστερημένη ανατολή του ηλίου, η μικρότερη διάρκεια της ημέρας αποσυντονίζει τον κιρκαδικό ρυθμό (την εναλλαγή ημέρας και νύχτας που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι) και σας προκαλεί κατάθλιψη. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αν αποδειχθεί ότι ευσταθεί η θεωρία του, μελλοντικά «η κατάθλιψη του χειμώνα» να θεραπεύεται με χάπια μελατονίνης που ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου – ξύπνιου. Οι Μάικλ και Τζιουάν Σου Τέρμαν του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου στο πανεπιστήμιο Κολούμπια έχουν κατασκευάσει έναν «προσομοιωτή ανατολής».

Η συσκευή ανάβει τα φώτα στο υπνοδωμάτιο κάθε πρωί, ενόσω ακόμα κοιμόμαστε, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της χειμωνιάτικης κατάθλιψης, καθώς ο οργανισμός πιστεύει ότι είναι καλοκαίρι και ο ήλιος ανατέλλει νωρίς. Η ίδια συσκευή βοηθά ακόμα και όσους δεν ταλαιπωρούνται από τη διαταραχή, αλλά δυσκολεύονται να ξυπνήσουν ενόσω έξω είναι σκοτεινά.

Επίσης, οι Τέρμαν δημιούργησαν τη γεννήτρια αρνητικών ιόντων αποδεικνύοντας ότι αν κάποιος κάθεται μπροστά της επί 30 λεπτά κάθε πρωί, έχει τα ίδια αποτελέσματα σαν να κάθεται κάτω από το ισχυρό ηλιακό φως για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μια τρίτη θεραπευτική προσέγγιση είναι αυτή της γνωσιακής θεραπείας, μιας μορφής ταχείας ψυχοθεραπείας, που βοηθά τους ενδιαφερόμενους να κατανικήσουν τις αρνητικές τους σκέψεις και συμπεριφορές. Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βοηθά και στην πρόληψη των υποτροπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή