Πρώην πράκτορες της KGB κάνουν χρυσές δουλειές

Πρώην πράκτορες της KGB κάνουν χρυσές δουλειές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Επιχειρήσεις στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας Ρώσων πολυεκατομμυριούχων, που ζουν είτε στη Ρωσία είτε στο εξωτερικό, έχουν ανοίξει δεκάδες πρώην πράκτορες της KGB, οι οποίοι στο παρελθόν προστάτευαν τους αξιωματούχους του Κ.Κ., αλλά μετά τη δεκαετία του ’90 αναζήτησαν αγωνιωδώς «άλλα μέσα επιβίωσης». Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της ακμάζουσας «αγοράς» Ρώσων σωματοφυλάκων έρχεται μοιραία στο φως της δημοσιότητας λόγω της υπόθεσης Λιτβινένκο και δεν αποκλείεται να λύσει αρκετούς γρίφους…

Πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση -όπως οι τρεις Ρώσοι που είχαν «επιχειρηματική συνάντηση» με τον Αλεξάντρ Λιτβινένκο στο ξενοδοχείο Μιλένιουμ, λίγες ώρες πριν αρρωστήσει- εργάζονται ή διοικούν εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας και εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις φάσεις του δράματος. Οι δύο από αυτούς, οι Αντρέι Λουγκοβόι και Βιατσεσλάβ Σοκολένκο ήταν φρουροί στη μονάδα ελίτ του Κρεμλίνου, γνωστή με το όνομα «Ενατος Τομέας», που προστάτευε αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος και η φήμη της αποτελεσματικότητάς της αρκεί για να προσελκύσει τη σημερινή πελατεία.

Οι τρεις, κ. Λουγκοβόι, Κοβτούν και Σοκολένκο ήταν μεταξύ δεκάδων άλλων εκπαιδευμένων αξιωματικών της KGB και εκλεκτών αποφοίτων της Ανώτατης Σοβιετικής Στρατιωτικής Ακαδημίας που μεταπήδησαν στην ιδιωτική ασφάλεια για «να εξασφαλίσουν τα προς το ζην». «Πήραμε τα καλύτερα στοιχεία από τον «Ενατο Τομέα», τα καλύτερα από τη βρετανική και ισραηλινή εκπαίδευση και φτιάξαμε τη δική μας μέθοδο εκπαίδευσης σωματοφυλάκων», δήλωσε ο Βιατσεσλάβ Σοκολένκο, περιγράφοντας τη δική του εταιρεία. Η εταιρεία, που εδρεύει σε νότιο προάστιο της Μόσχας -με την ακριβή τοποθεσία να παραμένει μυστική- προστατεύει πλούσια άτομα στη Ρωσία και στο εξωτερικό και αποκαλείται «Ενατο Κύμα». «Το παρελθόν μας στην KGB εκτιμάται πολύ από τους πελάτες», εξηγεί ο κ. Σοκολένκο.

Σωματοφύλακες, όπως είναι φυσικό, χρησιμοποιεί και ο εξόριστος μεγαλοεπιχειρηματίας, ορκισμένος εχθρός του Πούτιν, Μπόρις Μπερεζόσφκι, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και αξιωματούχων, είναι μεταξύ των πλέον πιθανών δολοφόνων του Αλεξάντρ Λιτβινένκο. Ο Λουγκοβόι, άλλωστε, έχει δηλώσει ότι προστατεύει ακόμη μέλη της οικογένειας Μπερεζόφσκι.

Και άλλες εταιρείες

Το «Ενατο Κύμα» φυσικά δεν είναι η μόνη αυτού του είδους υπηρεσία ασφαλείας της Μόσχας, ούτε η μόνη με τον «μαγικό» αριθμό εννέα στον τίτλο της. Ενας σύλλογος ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας με το όνομα «Ντεβιάτιτσι» (Ανδρες του Ενάτου) λειτουργεί από το 1998 και περιλαμβάνει στα μέλη της συνολικά 29 εταιρείες. Στην ιστοσελίδα του συλλόγου προβάλλονται βιογραφίες σωματοφυλάκων που στο παρελθόν προστάτευαν ηγέτες όπως ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, επικράτησε χάος, σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Σοκολένκο. Σ’ ένα κόσμο κυριαρχούμενο από την ολιγαρχία, τη μαφία και τις μετωπικές συγκρούσεις συμφερόντων «όλοι είχαν ασφάλεια, αλλά δεν υπήρχε καμία τάξη», συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας, υπονοώντας ότι η τάξη αποκαταστάθηκε… Στο σημείο αυτό θα είχε σοβαρές αντιρρήσεις ο συνάδελφός του, Ντιμίτρι Κοβτούν, ο οποίος σύμφωνα με τη ρωσική Εισαγγελία βρίσκεται σε κώμα, έχοντας εκτεθεί πιθανότατα σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Φόβους για τη ζωή του εξέφρασε κι ένας άλλος πρώην κατάσκοπος, ο Γεβγένι Λιμάρεφ, ο οποίος ζει στη Γαλλία και ανησυχεί διότι το όνομά του περιελήφθη στην περιβόητη λίστα με τα πιθανά θύματα της FSB, που παραδόθηκε στον Λιτβινένκο την 1η Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή