ΚΟΣΜΟΣ

Συγκοινωνούντα δοχεία έιτζ και ελονοσία

ΣΙΑΤΛ. Τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις για έναν φοβερό φαύλο κύκλο που σχηματίζεται μεταξύ των ασθενειών του έιτζ και της ελονοσίας και πλήττει την υποσαχάρια Αφρική ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Κένυα όπου και οι δύο ασθενείς κυριολεκτικά αποδεκατίζουν τον πληθυσμό η ελονοσία αυξάνει τη μεταδοτικότητα του έιτζ, ενώ το δεύτερο αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών τούς καθιστά περισσότερο ευάλωτους στην ελονοσία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science η ελονοσία αυξάνει μέχρι και δέκα φορές την παρουσία του ιού του έιτζ στο ανθρώπινο αίμα και συνεπώς είναι ευκολότερη η μετάδοσή του μέσω, κυρίως, της σεξουαλικής επαφής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συγγραφέα της μελέτης κ. Λάιθ Αμπού Ραντάντ, το 5% των φορέων του έιτζ, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και το 10% των ασθενών με ελονοσία, δηλαδή εκατομμύρια ασθενείς, εκτιμάται ότι έπεσαν θύματα αυτής της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο ασθενειών.

Στην υποσαχάρια Αφρική

Το έιτζ και η ελονοσία είναι ενδημικές ασθένειες στην υποσαχάρια Αφρική. Ο κ. Αμπού Ραντάντ εξηγεί ότι οι ερευνητές προβληματίστηκαν όταν συνειδητοποίησαν ότι η απρόσεκτη σεξουαλική συμπεριφορά των κατοίκων της περιοχής δεν αρκούσε από μόνη της για να εξηγηθεί η γρήγορη εξάπλωση του έιτζ, οπότε θα πρέπει να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν την περίπτωση των κατοίκων της πόλης Κισούμου που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Βικτώρια στην Κένυα και όπου οι ασθενείς του έιτζ και της ελονοσίας είναι κοινές. Από το 1980, 8.500 επιπλέον άνθρωποι κόλλησαν τον ιό του έιτζ και καταγράφηκαν 980.000 επιπλέον κρίσεις ελονοσίας σε μια πόλη με ενήλικο πληθυσμό 200 χιλιάδων.

Τα επιστημονικά ευρήματα, λέει ο Αμπού Ραντάντ, καταδεικνύουν ότι οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις δύο ασθένειες συνδυασμένα. Από τους 39,5 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι φορείς του έιτζ παγκοσμίως, τα 24,7 εκατομμύρια ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Από τους περίπου 2,9 εκατομμύρια ασθενείς που πέθαναν τον περασμένο χρόνο από έιτζ σε όλο τον κόσμο τα 2,1 εκατομμύρια προέρχονταν από αυτές τις περιοχές. Οσον αφορά την ελονοσία αυτή η ασθένεια ευθύνεται για περισσότερο από ένα εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο και όπως υποπτεύεστε, τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά από την υποσαχάρια Αφρική.