Υπάρχει ακόμη ελπίδα για τον Λίβανο

Υπάρχει ακόμη ελπίδα για τον Λίβανο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το εθνικό άθλημα των Βραζιλιάνων είναι το ποδόσφαιρο και η πολιτική το δικό μας», μου απάντησε με νόημα Λιβανέζος επιχειρηματίας όταν του ζήτησα να σχολιάσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σ’ αυτήν την πολυτάραχη χώρα είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξο. Η δολοφονία, μάλιστα, του χριστιανού υπουργού Βιομηχανίας και ηγετικού στελέχους της αντισυριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, Πιερ Τζεμαγέλ, έπεισε πολλούς Λιβανέζους ότι οι δολοφόνοι του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι δεν θα τιμωρηθούν ποτέ. Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται και ουκ ολίγες συνοικίες της Βηρυτού παραμένουν κατεστραμμένες από τους καλοκαιρινούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.

Παρακολουθώντας, ωστόσο, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο Λίβανος δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Πρόκειται, απλώς, για ένα έθνος που γνωρίζει σε βάθος τα μυστικά της πολιτικής. Θεωρώ, δε, ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν θ’ ανατρέψουν το στάτους κβο στο εσωτερικό του Λιβάνου, διότι τόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία των πολιτών. Ακόμα και αν υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι όλοι οι σιίτες του Λιβάνου υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ, αυτή αποτελεί μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ανάγκες των αντικυβερνητικών εκδηλώσεων στη Βηρυτό, όπου η Χεζμπολάχ δεν απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας, χιλιάδες διαδηλωτές μεταφέρθηκαν από την επαρχία με μισθωμένα φορτηγά και λεωφορεία.

Η περιορισμένη δημοτικότητα της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα δεν συνεπάγεται όμως ακλόνητη υποστήριξη στην κυβέρνηση Σινιόρα. Ο τελευταίος απολαμβάνει, φυσικά, την υποστήριξη αρκετών Λιβανέζων, αλλά η άμυνα της κυβέρνησης στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στηρίζεται ως επί το πλείστον στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, καθώς και στη διαρκή οικονομική ενίσχυση Γάλλων, Αμερικανών και Σαουδαράβων. Παράλληλα, οι διαφορές των δύο στρατοπέδων δεν είναι ιδεολογικές, αλλά αφορούν τον τρόπο κατανομής της εξουσίας. Το πιθανότερο είναι ότι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν, υποχρεώνοντας τον κ. Σινιόρα σε μικρές παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση. Αργότερα, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμβιβασμό.

Βολές Νασράλα εναντίον της κυβέρνησης Σινιόρα

ΒΗΡΥΤΟΣ. Επικίνδυνα φορτισμένο παραμένει το πολιτικό κλίμα στον Λίβανο μετά και τις προχθεσινές καταγγελίες του Χασάν Νασράλα περί μυστικής συνεργασίας της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Φουάντ Σινιόρα με τους Ισραηλινούς. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κατέστησε, ακόμα, σαφές ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη του στόχου της παραίτησης του κ. Σινιόρα και των συνεργατών του, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος εμφυλίου μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κ. Σινιόρα επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και κάλεσε εκ νέου τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της σε διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου. Δριμύ κατηγορώ εις βάρος της φιλοδυτικής κυβέρνησης Σινιόρα εξαπέλυσε χθες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ηλεκτρίζοντας ακόμα περισσότερο την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα. Ο τελευταίος υποστήριξε, σε ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από δύο γιγαντοοθόνες στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού, ότι συνεργάτες του κ. Σινιόρα συναντήθηκαν μυστικά με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να μεθοδεύσουν την εισβολή των Ισραηλινών. «Στόχος τους ήταν να χρησιμοποιήσουν το Ισραήλ για να καταστρέψουν τη Χεζμπολάχ», τόνισε ο κ. Νασράλα. Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης κατήγγειλε, επίσης, πως ο κ. Σινιόρα διέταξε τον λιβανικό στρατό να κατασχέσει τον οπλισμό της Χεζμπολάχ και να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού της κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή