Απέλαση 24.000 μεταναστών «υπόσχεται» ο Σαρκοζί

Απέλαση 24.000 μεταναστών «υπόσχεται» ο Σαρκοζί

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της μεταναστευτικής του πολιτικής από το 2002, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που θα απελαθούν το τρέχον έτος θα ανέλθει στις 24.000. Παράλληλα, ζήτησε να ανοίξει ο διάλογος για διεθνή συνθήκη όσον αφορά τη μετανάστευση και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης υπουργείου μετανάστευσης. Αν και διπλασιάσθηκε σε τρία χρόνια από τις 10.000 το 2002 σε 20.000 το 2005, ο αριθμός των απελαθέντων υπολείπεται του στόχου των 26.000 που είχε θέσει ο κ. Σαρκοζί για το τρέχον έτος.

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, αφορά άτομα που μετανάστευσαν παράνομα στη Γαλλία, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται περί τις 200.000 με 400.000 παράνομοι μετανάστες, και όχι στις υπεράκτιες κτήσεις της. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, οι γαλλικές επιχειρήσεις που απασχολούν παράνομους μετανάστες θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν στο κόστος της απέλασής τους. Το ποσό που θα καταβάλουν θα ανέρχεται σε 2.500 ευρώ για μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, 2.300 για μετανάστες από τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή και 2.125 για τους Βορειοαφρικανούς. Σύμφωνα, πάντως, με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των αλλοδαπών που εισήλθαν παράνομα στη Γαλλία υποχώρησε ελαφρώς το 2006 στους 190.000.

Αναφορικά με τη σύναψη διεθνούς συνθήκης για τη μετανάστευση, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα συνεργάζεται στην αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, αλλά «παραδόξως η μετανάστευση δεν αποτελεί αντικείμενο καμιάς ρύθμισης σε παγκόσμια κλίμακα». Εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει «υπουργός για τη μετανάστευση που θα προΐσταται όλων των αρμόδιων αρχών» και την ευχή να συναφθεί «ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση βάσει κοινών αρχών».

Απόσυρση του Σεβενεμάν

Στο μεταξύ, ώθηση στην αντίπαλο του κ. Σαρκοζί στη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος της Γαλλίας και υποψήφια των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, έδωσε χθες ένας έως τώρα ανταγωνιστής της από την γαλλική αριστερά αποσύροντας την υποψηφιότητά του. Πρόκειται για τον Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, πρώην υπουργό Αμυνας που στις προεδρικές εκλογές του 2002 είχε αποσπάσει το 5,3% των ψήφων. Το κόμμα του κ. Σεβενεμάν υπέγραψε «πολιτική πλατφόρμα» με τους Σοσιαλιστές, δηλώνοντας την υποστήριξή του στην υποψήφιά τους. Αν και δεν απειλούσε, βέβαια, τη Ρουαγιάλ καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μόλις 1% πρόθεση ψήφου, η υποστήριξή του προσλαμβάνει ιδιαίτερο ηθικό βάρος καθώς συμβολίζει τη συσπείρωση της αριστεράς στο πρόσωπο της Ρουαγιάλ. Υπενθυμίζεται ότι ο κατακερματισμός της γαλλικής αριστεράς έχει θεωρηθεί αιτία της ταπεινωτικής ήττας που υπέστη στις προεδρικές εκλογές του 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή