Αυτόνομο κράτος των Ταλιμπάν

Αυτόνομο κράτος των Ταλιμπάν

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συμφωνίες ειρήνης που έχουν συνάψει οι ισλαμιστές αντάρτες με την κυβέρνηση του Πακιστάν έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός μικρού αυτόνομου κράτους των Ταλιμπάν κοντά στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο για την αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων, International Crisis Group οι Ταλιμπάν είναι σε θέση να στρατολογούν ανενόχλητοι, να εκπαιδεύουν και να εξοπλίζουν ισλαμιστές για την πραγματοποίηση επιθέσεων εκτός των συνόρων στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Το Ινστιτούτο κατηγόρησε την κυβέρνηση Μουσάραφ για απόπειρα «κατευνασμού» των Ταλιμπάν μετά την αποτυχία των πενιχρών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βόρειο και νότιο Ουαζιριστάν. Στο μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν οι επιθέσεις από στρατιωτικές βάσεις εκτός των συνόρων αυξήθηκαν αισθητά το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές αντάρτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του έτους, θέτοντας σε κίνδυνο το σχέδιο ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ο πακιστανικός στρατός «έχει ουσιαστικά υποχωρήσει στους στρατώνες» στο βόρειο Ουαζιριστάν, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους ισλαμιστές αντάρτες και στους Ταλιμπάν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του Πακιστάν». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν ανενόχλητοι επιθέσεις σε καταστήματα στην περιοχή, ενώ έχουν θεσπίσει και ισλαμικά δικαστήρια για την επιβολή του ισλαμικού νόμου. Το Ινστιτούτο ζήτησε από την κυβέρνηση να επεκτείνει την επιβολή των νόμων του κράτους στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή