Για «βρώμικη» επίθεση φοβούνται στο Λονδίνο

Για «βρώμικη» επίθεση φοβούνται στο Λονδίνο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανησυχίες για επιθέσεις με βρώμικες βόμβες πυροδοτεί η υπόθεση Λιτβινένκο στη Βρετανία, όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας καλούνται να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής με ραδιενεργά στοιχεία. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου» οι τοπικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις επικρίσεις, τις οποίες δέχθηκαν για πλημμελή ενημέρωση των κινδύνων από το πολώνιο 210, που στοίχισε τη ζωή στον πρώην πράκτορα. Οι εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να δίνουν αντιφατικές συμβουλές σχετικά με το πολώνιο. Για παράδειγμα στην ιστοσελίδα της αστυνομίας αναφέρεται ότι το πολώνιο δεν είναι επικίνδυνο όσο παραμένει εκτός σώματος και ότι τα περισσότερα ίχνη μπορούν να εξουδετερωθούν με καλό πλύσιμο των χεριών και των ρούχων.

Διάχυτος είναι ο φόβος ότι ισλαμιστές τρομοκράτες θα μπορούσαν να εκτοξεύουν μία βρώμικη βόμβα, που περιέχει εκρηκτικά και ραδιενεργές ουσίες. Οι επικεφαλής της αστυνομίας αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να προκληθεί πανικός αν επεκταθούν οι εξετάσεις για μόλυνση από ραδιενεργό υλικό σε περίπτωση επίθεσης, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν πολώνιο-210, που είναι δύσκολο να βρεθεί στη Βρετανία και ακόμη δυσκολότερο να εισαχθεί στη χώρα. Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλα ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Ηδη έχει εκπονηθεί σχέδιο για αυτό το ενδεχόμενο, που προβλέπει σφράγισμα των μολυσμένων περιοχών και διανομή 7.000 προστατευτικών στολών στις δυνάμεις ασφαλείας. Στο Λονδίνο κινητές μονάδες, που θα μπορούσαν να τεθούν επιφυλακή μιας τέτοιας επιχείρησης, διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στη διερέυνηση της υπόθεσης Λιτβινένκο οι Βρετανοί αστυνομικοί έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εξαιτίας της επιμονής των Ρώσων αξιωματούχων να δοθεί προτεραιότητα στις δικές τους ανακρίσεις.

Στο μεταξύ αποσύρθηκε από την τηλεόραση διαφημιστικό σποτ, το οποίο αποκάλυπτε πως τα τσιγάρα περιέχουν πολώνιο 210, λόγω των τρεχουσών ευαισθησιών της κοινής γνώμης. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η εκστρατεία θα προβληθεί στο μέλλον όταν θα έχει κοπάσει ο θόρυβος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή