Κάτι στις Αλπεις δεν πάει καθόλου καλά

Κάτι στις Αλπεις δεν πάει καθόλου καλά

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτοι αγώνες του φετινού παγκοσμίου κυπέλλου σκι, στο Σέλντεν της Αυστρίας, ακυρώθηκαν λόγω έλλειψης χιονού. Οι επόμενοι, στο Βαλ ντ’ Ιζέρ της Γαλλίας και στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, ομοίως. Οι αγώνες διάθλου (σκι κρος κάντρι/σκοποβολή) στο Μπρέζνο της Τσεχίας μεταφέρθηκαν στο Χόχφιλτσεν της Αυστρίας, όχι επειδή εκεί οι συνθήκες ήταν καλύτερες αλλά επειδή οι οργανωτές κουβάλησαν 300 φορτηγά χιόνι από την ψηλότερη κορφή της χώρας, το Γκλοσκλόκνερ. Δύο άλλοι αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου, στο Τιν της Γαλλίας στις 14 Δεκεμβρίου και στο Κράισμπεργκ της Αυστρίας στις 17 Δεκεμβρίου επίσης ακυρώθηκαν. Αντί για πράσινο φως, που σημαίνει «πίστα ανοιχτή», οι επισκέπτες στα χιονοδρομικά βλέπουν κίτρινο χορτάρι. Κίτρινο και καφέ, σαν ωδή στη χιονοδρομική κατάθλιψη.

Ενα από τα αγωνίσματα που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Σεν Μόριτς μεταφέρθηκε στο Χέμσενταλ της Νορβηγίας, σε ένα από τα ελάχιστα χιονοδρομικά της σκανδιναβικής χώρας που λειτουργούν. Τα υπόλοιπα άνοιξαν για λίγο και ξανάκλεισαν, γιατί στη χώρα που εφηύρε το σκι, το χιόνι έλιωσε. Σε τεχνητή χιόνωση θα διεξαχθούν στις 15-16 Δεκεμβρίου κάποια αγωνίσματα του παγκοσμίου κυπέλλου στη Βαλ Γκαρντένα της Ιταλίας, και αυτό θεωρείται μάλιστα μεγάλη επιτυχία, γιατί ώς την τελευταία στιγμή είχε τόση ζέστη που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε τα κανόνια χιονιού. Οι αγώνες κρος κάντρι που ήταν να γίνουν στην Αόστα και στο Κον της Ιταλίας στις 8 και 10 Δεκεμβρίου ατύχησαν και μεταφέρονται στο Ρούμπινσκ της Ρωσίας…

Ακόμα και στη Ρωσία, όμως, ο φετινός χειμώνας είναι μέχρι στιγμής τόσο ήπιος που αναρωτιέται κανείς ποια θα ήταν η έκβαση της παγκόσμιας ιστορίας αν οι ίδιες συνθήκες επικρατούσαν τότε που εισέβαλαν οι στρατιές του Ναπολέοντα ή του Χίτλερ… Στο μεταξύ, Νορβηγοί μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι τόσο λίγο χιόνι έχει να πέσει στη χώρα επτά δεκαετίες, κάτι που φαίνεται εντυπωσιακό μέχρι να το συγκρίνουμε με τα όσα λένε οι επιστήμονες για τις Αλπεις. Στις Αλπεις λοιπόν, σύμφωνα με το Κεντρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής της Αυστρίας, οι θερμοκρασίες την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 1.300 χρόνων.

Τα ταμεία των χιονοδρομικών κέντρων μένουν άδεια, όμως ευτυχώς για τους ξενοδόχους, οι περισσότεροι τουρίστες που είχαν κλείσει πακέτα διαμονής δεν ακυρώνουν το ταξίδι τους. (Ούτως ή άλλως, πόσοι από τους κυρίους και τις κυρίες που δηλώνουν με ύφος ότι πάνε διακοπές «για σκι» ξέρουν να βάλουν την μπότα πάνω στη δέστρα;) Η μεγάλη καταστροφή για τον χειμερινό τουρισμό θα είναι αν οι συνθήκες αυτές συνεχιστούν και τα Χριστούγεννα. Βέβαια, όσοι σχεδιάζουν να εκδράμουν στις Αλπεις τις γιορτές έχουν ήδη πληροφορηθεί ότι το Σαββατοκύριακο χιόνισε. Στοιχεία για το κάθε χιονοδρομικό ξεχωριστά διατίθενται σε πραγματικό χρόνο στο Ιντερνετ και παρακολουθούνται μετά μανίας από σκιέρ και σνοουμπόρντερ. Μετά δύο εβδομάδες συνεχών ειδήσεων για λουλουδιασμένες πίστες και αγώνες που δεν έγιναν, το χιόνι ήρθε να βάλει την καρδιά των ενδιαφερομένων στη θέση της.

Κι αφού, λοιπόν, ησυχάσαμε και με αναπτερωμένο ηθικό ελπίζουμε ότι σώσαμε τις διακοπές μας, μπορούμε να ρωτήσουμε, έτσι όπως καταστρέφουμε ακάθεκτοι το κλίμα, ποιο σπορ θα μάθουν τα εγγόνια μας. Σκι θαλάσσης, ίσως;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή