Στυγερό έγκλημα με θύματα τρία αγόρια στη Γάζα

Στυγερό έγκλημα με θύματα τρία αγόρια στη Γάζα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις με σημαντικό αντίκτυπο στις ήδη παραπαίουσες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προσλαμβάνει η ενδοπαλαιστινιακή διένεξη κατόπιν της στυγερής δολοφονίας των τριών ανήλικων παιδιών στενού συνεργάτη του Μαχμούντ Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρωτοφανής εγκληματική ενέργεια πυροδότησε την έντονη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Φατάχ, η οποία κάλεσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να διαλύσει την κυβέρνηση της Χαμάς και να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή και ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία, κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Αμπάς υποστήριζαν ότι οι δράστες προέρχονται από την ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης. Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, πάντως, άγνωστοι είχαν πυροβολήσει εναντίον της αυτοκινητοπομπής του υπουργού Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Σαέντ Σεγιάμ.

Πάνω από 30 σφαίρες

Με το αίμα αθώων παιδιών βάφτηκε χθες το πρωί η λεωφόρος Παλαιστίνης στο κέντρο της Γάζας, όπου στεγάζονται εννέα σχολικά συγκροτήματα. Εν ώρα αιχμής και ενώ στην περιοχή βρίσκονταν δεκάδες μαθητές και γονείς, άγνωστοι προσέγγισαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα τρία παιδιά του στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, Μπάχα Μπαλουσέχ και άνοιξαν πυρ εναντίον του. Από την επίθεση σκοτώθηκαν και τα τρία ανήλικα παιδιά του Μπαλουσέχ, ηλικίας από έξι μέχρι δέκα ετών και ένας περαστικός.

«Τρεις ή τέσσερις κουκουλοφόροι βγήκαν από σταθμευμένο όχημα κίτρινου χρώματος και άρχισαν να πυροβολούν το αυτοκίνητο της οικογένειας Μπαλουσέχ», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονική επίθεση και ενώ οι δράστες είχαν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή, την ατμόσφαιρα δονούσε το κλάμα δεκάδων τρομαγμένων μαθητών και οι φωνές των γονιών που αναζητούσαν τα παιδιά τους. Σύμφωνα δε, με τις τοπικές αρχές το αυτοκίνητο της οικογένειας Μπαλουσέχ δέχτηκε περισσότερες από τριάντα ριπές, ενώ δύο ακόμα παιδιά μεταφέρθηκαν τραυματισμένα σε τοπικό νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι ο Μπάχα Μπαλουσέχ ηγήθηκε της προ δεκαετίας εκστρατείας της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Γιάσερ Αραφάτ κατά της Χαμάς. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, ο Μπαλουσέχ είχε επιβιώσει δολοφονικής επίθεσης άγνωστων κουκουλοφόρων. «Οι δολοφόνοι γνώριζαν ότι ο Μπαλουσέχ δεν επέβαινε στ’ αυτοκίνητο», δήλωσε στέλεχος της Φατάχ, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Δεν μπορούσαν να τον σκοτώσουν και έτσι δολοφόνησαν τα παιδιά του», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ και ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο εξόριστος στη Δαμασκό πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ δήλωσε διατεθειμένος ν’ αποδεχτεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Με συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Republica, ο κ. Μεσαάλ επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι μεν διατεθειμένη να αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος, αλλά τάσσεται υπέρ μιας δεκαετούς εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, τέλος, αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στα μέλη της ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη σφαγή της Μπέιτ Χανούν υπό τον Νοτιοαφρικανό κάτοχο του Νομπέλ Λογοτεχνίας, Ντέσμοντ Τούτου. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, μάλιστα, αιτιολόγησε την απόφαση επικαλούμενη «ανησυχία» ότι στόχος της έρευνας είναι η δυσφήμιση του εβραϊκού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή