ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΜΟΤΑΚΙ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Στο Ιράν συνέδριο για το Ολοκαύτωμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Υποστηρίζοντας ότι οι αντιδράσεις των συμμάχων του Ισραήλ είναι «αναμενόμενες» και επισημαίνοντας ότι φαινόμενα αντισημιτισμού παρατηρούνται μόνο στη Δύση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουχέρ Μοτακί κήρυξε την έναρξη του αμφιλεγόμενου συνεδρίου για το Ολοκαύτωμα. «Αν η επίσημη εκδοχή του Ολοκαυτώματος τεθεί υπό αμφισβήτηση βάσει επιστημονικών στοιχείων τότε θα τεθεί υπό αμφισβήτηση και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», τόνισε. «Ακόμα, όμως και αν αποδειχθεί ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί πραγματικό γεγονός κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον παλαιστινιακό λαό τους λόγους για τους οποίους καλείται να καταβάλει αυτό το δυσβάσταχτο τίμημα για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί», πρόσθεσε ο κ. Μοτακί. Τη συνδιάσκεψη καταδίκασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διαχωρίσει τη θέση της.

ΕΞΑΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Νέος γύρος πυρηνικού διαλόγου

ΠΕΚΙΝΟ. Στις 18 Δεκεμβρioυ θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας ένα χρόνο μετά τη διακοπή του εξαμερούς διαλόγου. Ο πέμπτος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βορείου και της Νοτίου Κορέας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Κίνας είχε περιέλθει σε αδιέξοδο μετά την απόρριψη των οικονομικών κυρώσεων εκ μέρους της Πιονγιάνγκ. Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον κατηγορούσε τη Βόρειο Κορέα ότι πλαστογραφούσε το αμερικανικό νόμισμα και διενεργούσε διακίνηση ναρκωτικών.

ΣΤΟΧΟΣ ΟΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΑLLΙΒURΤΟΝ

Φονική επίθεση στην Αλγερία

ΑΛΓΕΡΙ. Σε μείζον ζήτημα αναδείχθηκε και πάλι το θέμα της ασφάλειας στην Αλγερία μετά τη θανατηφόρα επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες κατά δύο οχημάτων, τα οποία μετέφεραν εργαζόμενους της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας Halliburton. Η αμερικανική πρεσβεία στο Αλγέρι εξέδωσε λίγες ώρες μετά τη χθεσινή επίθεση οδηγία για την ασφάλεια στη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ο οδηγός του οχήματος της εταιρείας Halliburton σκοτώθηκε και εννέα επιβαίνοντες τραυματίστηκαν. Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά Αμερικανών από την ισλαμική εξέγερση του 1992.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟ

Προσκύνημα στον τάφο του Παύλου

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Η σαρκοφάγος που περιέχει το σκήνωμα του Αποστόλου Παύλου θα εκτεθεί στο μέλλον σε προσκύνημα. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη χθες το Βατικανό, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του οποίου άνοιξαν ένα τμήμα κάτω από το κύριο ιερό της Βασιλικής του Αποστόλου Παύλου, ώστε να μπορούν να βλέπουν τη σαρκοφάγο οι επισκέπτες. Σύμφωνα με τον Ιταλό καρδινάλιο Αντρέα Κορντέρο Λάντζα ντι Μοντετζέμολο, αρχιερέα της Βασιλικής, «δεν υπάρχει αμφιβολία» σχετικά με την αυθεντικότητα του τάφου του Αποστόλου Παύλου, που αποκεφαλίσθηκε το 67 μ. Χ. στη Ρώμη. Υπενθυμίζεται ότι το 2002 οι ανασκαφές κατέστησαν δυνατή την ταυτοποίηση του τάφου στον οποίο συνέρρεαν οι πιστοί επί αιώνες. Η υπάρχουσα Βασιλική οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου κτιρίου που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα και την εποχή της βασιλείας του Κωνσταντίνου.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 64 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΑΜΙΛ

Συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα

ΚΟΛΟΜΠΟ. Τουλάχιστον 64 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ολοήμερης ανταλλαγής πυρομαχικών και όλμων μεταξύ ανταρτών Ταμίλ και ανδρών του στρατού της Σρι Λάνκα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του στρατού της χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικού αξιωματούχου από Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο στη μάχη της περασμένης Κυριακής στην περιφέρεια της ανατολικής Μπατικαλόα έχασαν τη ζωή τους 24 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 69. Οι αντάρτες Τίγρεις των Ταμίλ τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ότι τουλάχιστον 19 πολίτες έχασαν προχθές τη ζωή τους από τους όλμους του στρατού της Σρι Λάνκα.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

Κατέρρευσε κτίριο λόγω έκρηξης

ΑΓΚΥΡΑ. Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν όταν η πολυκατοικία στην οποία διέμεναν, στο Ντιγιαρμπακίρ, κατεδαφίσθηκε εξαιτίας της έκρηξης του συστήματος θέρμανσης. Στα ερείπια του πενταώροφου κτιρίου, όπου κατοικούσαν οι οικογένειες στρατιωτικών, παραμένουν εγκλωβισμένα πέντε άτομα, ενώ ανασύρθηκαν οκτώ τραυματίες εκ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά. Η περιοχή του τραγικού δυστυχήματος θύμιζε χθες πεδίο πολεμικής σύρραξης με τις σειρήνες των νοσοκομειακών να ακούγονται ασταμάτητα και δεκάδες στρατιώτες να προσπαθούν να προσεγγίσουν τα θύματα σκάβοντας με τα χέρια. Η έκρηξη αποδίδεται σε καυστήρα κεντρικής θέρμανσης και η αστυνομία συνέλαβε και κρατεί τον τεχνικό ο οποίος διόρθωσε το μηχάνημα μία ημέρα πριν από την έκρηξη.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΤΣΕΧ

Νικητής ο ηγέτης των ανταρτών

ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ. Από τις ζούγκλες στην εξουσία βρέθηκαν οι αντάρτες του Ατσέχ, της πλούσιας σε ορυκτό πλούτο επαρχίας στο βόρειο άκρο της Ινδονησίας. Ο πρώην αρχηγός των ανταρτών GAM, Ιρουαντί Γιουσούφ, κέρδισε το 39% των ψήφων στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη της επαρχίας, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα. Ο δεύτερος υποψήφιος δεν ξεπερνά το 13%. Οι αντάρτες, που μεταμορφώθηκαν σε οργάνωση αρωγής όταν το τσουνάμι του 2004 έπληξε το Ατσέχ, υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την ινδονησιακή κυβέρνηση στις 15 Αυγούστου 2005. Με τη συμφωνία εκείνοι, οι αντάρτες εγκατέλειψαν το αίτημα για ανεξαρτησία και διέλυσαν το ένοπλο τμήμα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή