Τέρμα ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

Τέρμα ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς απάλειψη της εριστικής για τους Μουσουλμάνους φράσης «πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» βαίνει η Βρετανία. Το Φόρεϊν Οφις ζήτησε από τους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης να αφαιρέσουν από τις ομιλίες και τα κείμενά τους τη συγκεκριμένη φράση, επειδή, όπως δηλώνει, προκαλεί τους Βρετανούς Μουσουλμάνους και αυξάνει την ένταση στον ισλαμικό κόσμο. Η προτεινόμενη απάλειψη ενός όρου, ο οποίος έγινε καθεστώς στη διπλωματική γλώσσα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εκλαμβάνεται ως στροφή της βρετανικής πολιτικής σκέψης στον τομέα της στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την εξόντωση του εξτρεμισμού. Παράλληλα όμως υπογραμμίζει το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στον τρόπο που Βρετανοί και Αμερικανοί προσεγγίζουν το συνεχιζόμενο πρόβλημα του εξτρεμιστικού Ισλάμ και αναδεικνύει τις διαφωνίες μεταξύ του προέδρου Μπους και του Τόνι Μπλερ ως προς την πολιτική της Μέσης Ανατολής.

Αξιωματούχοι δέχτηκαν με ενδιαφέρον την απομάκρυνση από μια φράση, η οποία ουσιαστικά όρισε την συζήτηση για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, αλλά έσπευσαν να την αποκαλέσουν «αργοπορημένη». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει να ενισχύσει και να δώσει ερείσματα στα σενάρια των τρομοκρατών χρησιμοποιώντας μια γλώσσα, η οποία αποδείχθηκε στη διαδρομή αντιπαραγωγική. Ο Γκάρι Χιντλ, εμπειρογνώμονας σε θέματα τρομοκρατίας του Βασιλικού Ινστιτούτου του Λονδίνου, ήλθε να συμφωνήσει με τον χαρακτηρισμό αντιπαραγωγική της ορολογίας για την τρομοκρατία και προσέθεσε ότι αν και είναι λίγο αργά, η πρόταση θα πρέπει να θεωρηθεί θετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή