Αρχισαν δουλειά οι αστροναύτες του Discovery

Αρχισαν δουλειά οι αστροναύτες του Discovery

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Για διαστημικό περίπατο επρόκειτο να βγουν χθες το βράδυ οι αστροναύτες του διαστημοπλοίου Discovery προκειμένου να εγκαταστήσουν το έκτο από τα έντεκα κομμάτια στήριξης του δομικού πλέγματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Πρόκειται για τον πρώτο από τους τρεις προγραμματισμένους διαστημικούς περιπάτους για την επιδιόρθωση του σταθμού, στο πλαίσιο της 12ήμερης διαστημικής αποστολής. Το διαστημικό λεωφορείο προσδέθηκε στον διαστημικό σταθμό τη Δευτέρα το απόγευμα 350 χιλιόμετρα πάνω από τη γη. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλώριδα. Οι επτά αστροναύτες του Discovery, πέντε από τους οποίους πραγματοποιούν το παρθενικό τους ταξίδι στο Διάστημα, συνάντησαν τον διοικητή του σταθμού, Μίκαελ Λόπεζ από την Αλγερία και τα δύο μέλη του πληρώματος, Μιχαήλ Τγιούριν από τη Ρωσία και Τόμας Ρέιτερ από τη Γερμανία. Η πτήση πραγματοποιήθηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ενώ ο έλεγχος έδειξε ελάχιστες φθορές στη θερμική ασπίδα κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης. Οι αστροναύτες, όμως, θα συνεχίσουν την εξέταση των φωτογραφιών και των στοιχείων. Η εξονυχιστική εξέταση των θερμικών πλακιδίων, τα οποία προστατεύουν το διαστημόπλοιο από τη θερμότητα που εκλύεται κατά την είσοδο του διαστημοπλοίου στην ατμόσφαιρα της Γης αποτελεί πλέον επιβεβλημένο μέτρο προστασίας μετά την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Columbia το 2003 λόγω υπερθέρμανσης.

Βάζουν προστατευτικό πλέγμα

Το βάρους δύο τόνων και κόστους 11 εκατομμυρίων δολαρίων δομικό πλέγμα θα προσθέσει 3,3 μέτρα στον σκελετό του διαστημικού σταθμού, ο οποίος θα φτάσει τα 54,4 μέτρα μήκος. Το τελικό του μήκος αναμένεται να ξεπεράσει τα 75 μέτρα. Οι αστροναύτες Ρόμπερτ Κάρμπιμ και Κρίστερ Φουγκλεσάγκ επρόκειτο να εγκαταλείψουν τον σταθμό και να ξεκινήσουν την εγκατάσταση του πλέγματος στις 10.42 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Οι αστροναύτες Ουίλιαμς και Τζόνι Χίγκινμποθαμ επρόκειτο να βοηθήσουν τους Κάρμπιμ και Φούγκλεσαγκ από το εσωτερικό του σταθμού, χειριζόμενοι τον ρομποτικό βραχίονα για την τοποθέτηση του αλουμινένιου πλέγματος στο αριστερό τμήμα του σταθμού. Εχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα διαστημικοί περίπατοι για αντικατάσταση του ηλεκτρικού κυκλώματος του σταθμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή