Εγκαίνια πυρηνικής κούρσας από κράτη του Κόλπου

Εγκαίνια πυρηνικής κούρσας από κράτη του Κόλπου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση των έξι μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να εγκαινιάσουν από κοινού ένα φαινομενικά αθώο σχέδιο για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανεξαρτήτως του αν είναι ή όχι σκοτεινό, μπορεί να επισπεύσει την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.

Οι δραστηριότητες των γνωστών για το πυρηνικό τους οπλοστάσιο χωρών όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία καθώς και η εντεινόμενη δυσφορία εκείνων που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα, όπως η Ινδονησία και η Αργεντινή, εντείνουν τον φόβο ότι είναι μετρημένες οι ημέρες της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών.

Οι χώρες του Κόλπου, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατέστησαν σαφές ότι, όπως και το Ιράν, θέλουν την πυρηνική τεχνογνωσία αποκλειστικά για «ειρηνική χρήση». Και δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται η ιδέα μιας αραβικής βόμβας.

Για ειρηνική χρήση

Η Αίγυπτος, η Αλγερία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνική χρήση. Η απόφαση των χωρών του Κόλπου ανακοινώθηκε, ενώ οξύνεται η ένταση ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και τις κυρίως σουνιτικές χώρες του Κόλπου εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στον Λίβανο και του χάους στο Ιράκ.

Η χρονική συγκυρία στην οποία λαμβάνεται θα εκληφθεί ως σαφής προειδοποίηση στην κυβέρνηση Μπους να αγνοήσει τις συστάσεις της επιτροπής Μπέικερ για άμβλυνση της στάσης της προς το Ιράν. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ίσως το σχετικό ψήφισμα εγκριθεί τελικά αυτήν την εβδομάδα. Κεντρικό σημείο του θα είναι η απαγόρευση πώλησης ή μεταφοράς τεχνολογίας για την κατασκευή πυραύλων και πυρηνικών όπλων στην Τεχεράνη.

Ιρανοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς το Ιράν δεν παράγει πυρηνικά όπλα ενώ διαθέτει ήδη αρκετούς πυραύλους. Είναι, άλλωστε, αποφασισμένο να ανταποδώσει. «Αν υπάρξουν κυρώσεις, θα απαντήσουμε με εμπορικές κυρώσεις κατά των Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας», δήλωσε προσφάτως Ιρανός αξιωματούχος.

Τα ρωσικά σχέδια

Αμφίβολο είναι, άλλωστε, αν τηρεί τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών η Ρωσία. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, πιθανός διάδοχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δοκιμάζεται μια νέα κινητή εκδοχή της πυρηνικής κεφαλής Topol-M, που είχε σχεδιασθεί για να διαπερνά την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ. Ωστόσο, ΗΠΑ και Βρετανία δεν είναι σε θέση να παραστήσουν τους ηθικολόγους σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Μόσχας.

Το Κογκρέσο ενέκρινε το Σαββατοκύριακο σχέδιο του προέδρου Μπους να προμηθεύει την Ινδία με πυρηνική τεχνολογία. Η Ινδία θα πάρει άφεση αμαρτιών για την άρνησή της να υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών σε αντάλλαγμα για τη στρατηγική (στρεφόμενη κατά της Κίνας) συνεργασία της με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Ζαν ντι Πρέεζ του Ινστιτούτου Monterey της Καλιφόρνια και συντάκτη του περιοδικού Arms Control Today, η Ουάσιγκτον βρέθηκε στο ίδιο στρατόπεδο με τη Βόρεια Κορέα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «στην ψηφοφορία εναντίον ενός μάλλον αθώου ψηφίσματος που προώθησε η Ιαπωνία υπέρ της πλήρους εξάλειψης των πυρηνικών όπλων». Προέβαλε, άλλωστε, βέτο σε μια σειρά άλλων μέτρων για τον αφοπλισμό. Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά εγκυμονούν τον κίνδυνο να αχρηστευθεί η συνθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή