Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Επίθεση αυτοκτονίας σε κεντρική περιοχή της Βαγδάτης κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 63 Ιρακινούς χθες, ενώ δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν αυξανόμενη απογοήτευση των Αμερικανών με την κατάσταση στο Ιράκ, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση του προέδρου Μπους να ανακοινώσει αλλαγή στρατηγικής. Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε χθες με Ιρακινούς επικριτές του πρωθυπουργού Αλ Μαλικί, σχεδιάζοντας ενδεχομένως αλλαγή φρουράς στην ιρακινή κυβέρνηση.

Η διπλή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί στην πλατεία Ταγιαράν, κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στην οχυρωμένη «πράσινη ζώνη», την έδρα της ιρακινής κυβέρνησης και της αμερικανικής πρεσβείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών έχασαν τη ζωή τους 63 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία 71. Επρόκειτο κυρίως για φτωχούς σιίτες που συρρέουν κάθε πρωί στην πλατεία σε αναζήτηση εργασίας.

Στο φόντο της συνεχιζόμενης βίας, τόσο η αμερικανική όσο και η ιρακινή κυβέρνηση αναζητούν αλλαγή στρατηγικής. Αλλαγή στρατηγικής είναι το ζητούμενο και για την πλειοψηφία όσων απάντησαν σε δημοσκόπηση της εφημερίδας USA Today. Το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εισβολή στο Ιράκ «δεν άξιζε τον κόπο», ενώ κατά 75% συμφωνούν με την επιτροπή Μπέικερ, που ζητεί αναθεώρηση της αμερικανικής στάσης. Το 55% ζητεί αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ μέσα σε ένα χρόνο.

Θέλει κι άλλο «έμψυχο υλικό»

Ομως, ο αντιστράτηγος Πίτερ Τσιαρέλι, υπ’ αριθμόν δύο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και επικεφαλής επιχειρήσεων είπε ότι δεν μπορεί να τεθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, γιατί χρειάζεται χρόνος. «Συμβαίνει να πιστεύω ότι εδώ έχουμε τρομακτικά στρατηγικά συμφέροντα», είπε. «Συμβαίνει να πιστεύω ότι αυτή είναι η σημαντικότερη μάχη που έχουμε δώσει τα τελευταία 50 χρόνια». Ο Τσιαρέλι είπε ότι χρειάζεται εμπλοκή περισσότερου αμερικανικού «έμψυχου υλικού». «Ειδικοί από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στο θέμα της υγείας, της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης πρέπει να έρθουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν τους ντόπιους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να κρατήσουν τους νέους μακριά από τις ανταρτικές ομάδες», είπε ο Τσιαρέλι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, που τις τελευταίες ημέρες δέχεται σειρά προτάσεων για το Ιράκ από πολλές πλευρές, θα ανακοινώσει την απόφασή του για αλλαγή στρατηγικής μετά την καινούργια χρονιά και όχι ώς τα Χριστούγεννα, όπως αναμενόταν. Ο Μπους συνάντησε χθες στον Λευκό Οίκο τον επικεφαλής του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, τον σουνίτη Ταρίκ αλ Χασεμί. Στις 4 Δεκεμβρίου είχε συναντήσει τον επικεφαλής του σιιτικού κόμματος SCIRI Αμπντουλαζίζ αλ Χακίμ. Ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με τις επιδόσεις της κυβέρνησης του αλ Μαλικί για την αντιμετώπιση της βίας, ενώ Ιρακινοί βουλευτές δηλώνουν ότι επιχειρείται η αντικατάσταση της κυβέρνησης του Μαλικί με μία κυβέρνηση στην οποία θα είχαν μεγαλύτερο ρόλο οι Αλ Χακίμ και Αλ Χασεμί. Το κόμμα DAWA του Αλ Μαλικί θα είναι ευπρόσδεκτο στη νέα κυβέρνηση, αλλά δεν θα έχει τα ηνία.

Σε άλλες ειδήσεις από το Ιράκ, αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα την πολιορκία της σουνιτικής πόλης Σινίγια. Πληροφορίες από το εσωτερικό της πόλης αναφέρουν ότι η πολιορκία έχει καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση σε ιατρεία και στο κέντρο υγείας, προξενώντας θανάτους αμάχων και παιδιών. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί δεν ευσταθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή