Πυρηνικές αποκαλύψεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Διαστάσεις μείζονος πολιτικής κρίσης προσλαμβάνει η εκ παραδρομής έμμεση αναφορά του Εχούντ Ολμερτ στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό. Χθες και ενώ οι εγχώριες εφημερίδες κατηγορούσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για «πρωτοφανή ανευθυνότητα», στενοί συνεργάτες του κ. Ολμερτ υποστήριζαν ότι ο τελευταίος ουδέποτε παραβίασε την πάγια πολιτική της ασάφειας όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Παρά την ανακοίνωση, ωστόσο, του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών περί παρερμηνείας των δηλώσεων περί πυρηνικών όπλων, βουλευτές από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Κνεσέτ έθεσαν ζήτημα παραίτησης του κ. Ολμερτ.

Η δήλωσή του

«Ουδέποτε απειλήσαμε κάποιο άλλο έθνος με εξόντωση», δήλωσε ο κ. Ολμερτ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν24, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με τη γνωστή τοποθέτηση του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ υπέρ της εξάλειψης του εβραϊκού κράτους. «Δεδομένης της δεδηλωμένης πρόθεσης της Τεχεράνης να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος, δεν πρέπει να εξισώνουμε την φιλοδοξία του Ιράν ν’ αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως η Αμερική, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ρωσία», πρόσθεσε ο κ. Ολμερτ, ο οποίος μ’ αυτή τη δήλωση έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους που παραβίασε την πεντηκονταετή πολιτική της «ασάφειας» όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

«Παρερμηνεία»

Λίγες ώρες αργότερα, πάντως και ενώ ήδη είχε προκληθεί σάλος στα διεθνή ΜΜΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού και συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Μίρι Εϊσίν έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων. Η κ. Εϊσίν υπογράμμισε ότι ο κ. Ολμερτ αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Ρωσία ως υπεύθυνα κράτη και όχι ως χώρες με πυρηνικό οπλοστάσιο. «Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα γίνει το πρώτο κράτος της Μέσης Ανατολής με πυρηνικά όπλα», διευκρίνισε η ίδια. Στο ίδιο μήκος κύματος, το ανώτατο στέλεχος του Καντίμα, του οποίου ηγείται ο κ. Ολμερτ και πρώην υπουργός Αμυνας, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ υποστήριξε ότι η εν λόγω δήλωση δεν ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα.

Αντίθετα, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των ηγετικών στελεχών του δεξιού κόμματος του Λικούντ, Σιλβάν Σαλόμ τόνισε ότι τα σχόλια του κ. Ολμερτ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διεθνή προσπάθεια κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Επίσης, ο αρχηγός του αριστερού Μερέτζ, Γιόσι Μπεϊλίν υπογράμμισε ότι το «ατόπημα» του κ. Ολμερτ αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της αδυναμίας του να ηγηθεί του Ισραήλ.

Τέλος, ο Ισραηλινός που αποκάλυψε προ εικοσαετίας το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, Μορντεσάι Βανούνου εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ολμερτ θα εγκαταλείψει την πολιτική των προκατόχων του.

Αντιδράσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την έντονη αντίδραση του αρχηγού του δεξιού κόμματος του Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ για την ακύρωση νομοθεσίας, η οποία αναιρούσε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το ισραηλινό κράτος για τις επιχειρήσεις του στρατού σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με παλαιστινιακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναμένονται να καταθέσουν προσφυγές σε ισραηλινά δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις είτε για την απώλεια συγγενών τους, είτε για την καταστροφή των περιουσιών τους από τον ισραηλινό στρατό. Ο κ. Νετανιάχου, πάντως, χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικίνδυνη για την δημοκρατία στο Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή