Σε Οσκαρ, για ταινία του, στοχεύει ο Αλ Γκορ

Σε Οσκαρ, για ταινία του, στοχεύει ο Αλ Γκορ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στόχο την απόκτηση βραβείου Οσκαρ φαίνεται ότι έχει θέσει ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκορ, δημιουργός ταινίας με θέμα το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα φουντώνουν οι φήμες ότι ο στόχος του μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος: ενδεχομένως και ο Λευκός Οίκος.

Ο Αλ Γκορ, αντιπρόεδρος επί οκταετία του δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον (1992-2000), ο οποίος έχασε τις εκλογές του 2000 από τον Τζορτζ Μπους, περιοδεύει αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ για την προώθηση της ταινίας του με τίτλο, «Μια άβολη Αλήθεια», η οποία κυκλοφορεί τώρα σε DVD και θεωρείται φαβορί για την κατηγορία της, στα βραβεία Οσκαρ. Το ερχόμενο Σάββατο, ο Γκορ θα συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με 1.600 Αμερικανούς, οι οποίοι θα οργανώσουν ιδιωτικές προβολές της ταινίας. Η «Αβολη Αλήθεια» έχει κερδίσει τους επαίνους των κριτικών και του κοινού, ενώ σημείωσε και σημαντική εισπρακτική επιτυχία.

Ο Αλ Γκορ εμφανίστηκε ήδη σε δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές όπως της Οπρα Γουίνφρεϊ και του Τζέι Λίνο, στις οποίες μίλησε για την ταινία του αλλά και για μείζονα πολιτικά ζητήματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα ο Γκορ δήλωσε ότι έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του προκειμένου να αφυπνίσει το κοινό στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, του φαινομένου του θερμοκηπίου και όχι επειδή σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος. Λίγο αργότερα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν το αποκλείω εντελώς». «Ο Γκορ κέρδισε τις εκλογές του 2000, απλώς έχασε στην καταμέτρηση των ψήφων», δήλωσε ο Ντον Φάουλερ, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. «Αν ήμουν στη θέση του δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να ξαναθέσω υποψηφιότητα», κατέληξε.

Σε σχέση με άλλους δημοφιλείς Δημοκρατικούς όπως η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον που παρότι θεωρείται φαβορί, είναι διχαστική προσωπικότητα και τον Μπάρακ Ομπάμα, γερουσιαστή του Ιλινόις πολύ δημοφιλή, αλλά με περιορισμένη πολιτική πείρα, ο Αλ Γκορ βρίσκεται ενδεχομένως σε καλύτερη θέση. Ο Γκορ του 2006 είναι εντελώς διαφορετικός από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείτο μάλλον άχρωμος πολιτικός που εκφραζόταν σε ξύλινη γλώσσα. Ο σημερινός Γκορ διαθέτει χιούμορ και αυτοσαρκάζεται σε τέτοιο βαθμό που να δανείζει τη φωνή του σε ταινίες με κινούμενα σχέδια. Επιπλέον, χάρη σε μια σειρά επαγγελματικών κινήσεων όπως το ότι ανέλαβε θέση συμβούλου σε επιχειρήσεις όπως η Google και η Apple, ο Γκορ είναι σήμερα αρκετά πλούσιος ώστε να μπορεί να δαπανήσει μέχρι και 50 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Γκορ, πολλοί σύμβουλοι επικοινωνίας και στρατηγικής των Δημοκρατικών ισχυρίζονται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος θα πειστεί να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, αφού προηγουμένως διαπιστώσει πώς διαγράφεται το πολιτικό τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή