ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΗΣ

Αντικυβερνητικά συνθήματα στην κηδεία του Πινοσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ. Η χορωδία της στρατιωτικής ακαδημίας που επιστρατεύθηκε για να αποδώσει τιμές στην κηδεία του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, υπερκαλύφθηκε από τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης που φώναζαν οι περίπου 3.000 συγγενείς και φίλοι του θανόντος. Ακόμη και μετά θάνατον, ο Πινοσέτ εξακολουθεί να διχάζει βαθιά την κοινή γνώμη της Χιλής, καθώς μια μερίδα της κοινής γνώμης αντέδρασε έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να μην κηδέψει τον πρώην δικτάτορα δημοσία δαπάνη όπως είθισται για τους πρώην προέδρους. Κι ενώ η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέ, που υπήρξε θύμα της δικτατορίας του Πινοσέτ στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη και υπέστη βασανιστήρια, δεν εμφανίσθηκε στην κηδεία, η εκπρόσωπός της και υπουργός Αμύνης, Βιβιάν Μπλανλό, προπηλακίσθηκε από τους οπαδούς του αποθανόντος δικτάτορα. Σημειωτέον ότι η Μπασελέ έχει χαρακτηρίσει πρόκληση για πολλούς Χιλιανούς να κηδευθεί δημοσία δαπάνη ένας άνθρωπος που κατέλαβε την εξουσία διά της βίας, ηγήθηκε ενός καταπιεστικού καθεστώτος και ήταν υπόδικος για πολυάριθμες δολοφονίες και βασανιστήρια. Ο νεότερος γιος του δικτάτορα, Μάρκο Αντόνιο Πινοσέτ, επέκρινε τη στάση της ως μικροπρεπή.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΞ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ

Υπερήφανη για ανατροπή Σαντάμ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Πολύ υπερήφανη» που βοήθησε στην έξωση του Σαντάμ δηλώνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για τον ρόλο της στον πόλεμο. Παράλληλα, όμως, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναγνώρισε ότι νιώθει «προσωπική ευθύνη» για την αιματοχυσία στο Ιράκ. «Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν πάρα πάρα πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάναμε διαφορετικά, ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά» είπε η Ράις. «Αλλά όχι απλώς δεν λυπάμαι που συμμετείχα στην ανατροπή του Σαντάμ, είμαι πολύ περήφανη που αυτή η χώρα (η Αμερική) βοήθησε 25 εκατομμύρια Ιρακινούς να απελευθερωθούν» πρόσθεσε. Στη συνέχεια η Ράις παραδέχθηκε ότι «ιδιαίτερα η εθνοτική βία» στο Ιράκ «είναι πολύ άσχημη και πολύ δύσκολο να γίνει ανεκτή». «Αν είσαι ώς ένα βαθμό υπεύθυνος για την απόφαση ανατροπής του Σαντάμ, νιώθεις προσωπική ευθύνη για τα όσα γίνονται εκεί κάθε μέρα» είπε.

ΟΙ ΣΟΜΑΛΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ

Να φύγουν οι Αιθίοπες στρατιώτες

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Με κήρυξη πολέμου κατά της Αιθιοπίας απειλούν οι ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας την Αντίς Αμπέμπα εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το σομαλικό έδαφος εντός μιας εβδομάδας. Οι ισλαμιστές που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Σομαλίας και την πρωτεύουσα Μογκαντίσου υποστηρίζουν ότι 30.000 Αιθίοπες στρατιώτες έχουν περάσει τα σύνορα κοντά στην επαρχιακή πόλη Μπαϊντόα όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας. Ο ΟΗΕ, η Δύση και η Αιθιοπία υποστηρίζουν την κυβέρνηση, η εξουσία της οποίας όμως δεν υπερβαίνει τα σύνορα της πόλης. Η Αντίς Αμπέμπα απέρριψε την απειλή, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Μογκαντίσου κάλεσε τους ισλαμιστές να μην αρχίσουν έναν πόλεμο που πολλοί πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε γειτονικές χώρες.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ

Εκλογικό μποϊκοτάζ στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ. Με αποχή από τις δημοτικές εκλογές της 20ής Ιανουαρίου απειλούν τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης τον κυβερνητικό συνασπισμό, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε συμφωνία για την αποτροπή της εκλογικής νοθείας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ανακοίνωσή του κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ότι προσπαθεί να αλλάξει τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει όλα τα κόμματα αναφορικά με τους εκλογικούς καταλόγους και τα έγγραφα πιστοποίησης ταυτότητας. Πάντως ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι η αποχή της αντιπολίτευσης έχει σκοπό τη «ματαίωση της μεταρρύθμισης και την καταστροφή της διεθνούς εικόνας της χώρας». Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν σημαντική δοκιμασία για τον κεντροδεξιό συνασπισμό του κ. Μπερίσα, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ελεύθερες και έγκυρες εκλογές αποτελούν προϋπόθεση για τη σύσφιγξη των σχέσεων Ε.Ε. – Αλβανίας.

ΓΙΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

Ισλαμιστές ανέλαβαν την ευθύνη

ΑΛΓΕΡΙ. Η ισλαμική τρομοκρατική ομάδα SGPC ανέλαβε χθες με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής κοντά στην πόλη Μπουσάουι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε εννέα. Ενας Αλγερινός οδηγός σκοτώθηκε και εννέα πολίτες από την Αλγερία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τον Λίβανο και τις ΗΠΑ τραυματίστηκαν από την επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα κατά του λεωφορείου κατασκευαστικής εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων. Η τρομοκρατική ομάδα συνδέθηκε επίσημα με την Αλ Κάιντα τον περασμένο Σεπτέμβριο και κάλεσε τους πολίτες της Αλγερίας να μην πλησιάζουν τα «συμφέροντα των απίστων προκειμένου να μην πέσουν θύματα των επιθέσεων κατά των σταυροφόρων».

ΚΑΤΕΒΑΛΕ Η SIEMENS ΣΕ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

«Υποπτες» πληρωμές 420 εκατ. ευρώ

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Τετρακόσια είκοσι εκατομμύρια ευρώ (και όχι 200 εκατ. όπως είχε αναφερθεί αρχικά) είναι εντέλει το συνολικό ποσόν «ύποπτων» πληρωμών που κατέβαλε τα τελευταία επτά χρόνια η εταιρεία Siemens για την εξασφάλιση συμβολαίων. Η διαπίστωση αυτή έγινε ύστερα από τον οικονομικό έλεγχο, στον οποίο προχώρησε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Τζο Κάεζερ. Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί εισαγγελείς έχουν αναφέρει ότι περί τα 200 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών, για την εξασφάλιση συμβολαίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά και στη Νιγηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή