«Διαρκής πόλεμος κατά τρομοκρατίας»

«Διαρκής πόλεμος κατά τρομοκρατίας»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαρκής αναζήτηση τρόπων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της διεθνούς τρομοκρατίας, εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό σημείο προβληματισμού της αμερικανικής πολιτικής.

Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας πρέσβης κ. Χένρι Κάμπτον ήταν σαφής ως προς αυτό, αναπτύσσοντας τις αμερικανικές απόψεις κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με πανεπιστημιακούς χθες το πρωί στην κατοικία του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κ. Τσάρλς Ρις. H «K» ήταν παρούσα στη συνάντηση αυτή.

«Το πρόβλημα της τρομοκρατίας έχει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπτον, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα συναντήθηκε και με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Και στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη σημασία που -όπως υπογράμμισε- έχει η ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας, σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς ανανεούμενες και ασύμμετρες απειλές. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, αλλά και όπως καταδεικνύουν οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, οι τρομοκρατικές οργανώσεις των οποίων η δράση δεν γνωρίζει πλέον σύνορα αναζητούν ολοένα και νέες μεθόδους, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που τους προσφέρεται από τη σύγχρονη τεχνολογία.

Το γεγονός αυτό καθιστά, όπως επισήμανε, απολύτως απαραίτητη την εγρήγορση όλων εκείνων των κρατικών και μη κρατικών υπηρεσιών και οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, εν όψει ενδεχόμενων νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων. «H απειλή είναι ήδη αρκετά μεγάλη και δεν πρέπει να της επιτρέψουμε να διογκωθεί κι άλλο», τόνισε.

Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε ακόμη και στις διαφορές οι οποίες καταγράφονται στην προσέγγιση των ΗΠΑ επί του συγκεκριμένου θέματος και σε εκείνη ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. «Μερικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι», είπε, «δεν συμφωνούν με τη χρήση του όρου «πόλεμος” κατά της τρομοκρατίας. Είναι, ωστόσο, ένα είδος πολέμου». Για να συμπληρώσει λέγοντας ότι η νικηφόρα κατάληξη σε αυτό τον πόλεμο, προϋποθέτει τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων.

Ικανοποίηση για την Ελλάδα

Σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, η Ουάσιγκτον δείχνει μάλλον ικανοποιημένη: τόσο για τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από τις επιτυχίες στο εσωτερικό της χώρας μας, όσον αφορά την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων – με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως λένε, την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η μάχη πρέπει να είναι διαρκής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες, διότι το φαινόμενο της διεθνούς τρομοκρατίας δεν έχει ακόμη καταπολεμηθεί.

Αρνητική εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι στην ειδική για την Κύπρο Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο υπό τον τίτλο του ψευδοκράτους «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Σημειώνουν μεν πως δεν αναγνωρίζουν την «οντότητα», πλην όμως επισημαίνουν ότι συνεργάζονται με τις «Αρχές» της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή