«Στρατηγική απειλή» το Ιράν, λέει ο Μπλερ

«Στρατηγική απειλή» το Ιράν, λέει ο Μπλερ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Σημαντική στρατηγική απειλή», που απλώνει τη σκιά της σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε το Ιράν, με χθεσινές του δηλώσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δύο 24ωρα μετά την αναγγελία των κρατών του Κόλπου ότι προωθούν την από κοινού ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο κ. Μπλερ άφησε την οργή του να ξεσπάσει αντιδρώντας στην πρωτοφανή διάσκεψη της Τεχεράνης με θέμα τον «μύθο του Ολοκαυτώματος», ενώ λίγες ώρες νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαμηνύσει ότι υπέγραψαν τελικά το ευρωπαϊκό σχέδιο κυρώσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η διάσκεψη της Τεχεράνης με τη συμμετοχή Δυτικών οπαδών της θεωρίας ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ -μεταξύ τους ένας πρώην ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν και ανατρεπτικοί ιστορικοί- ξεπερνά τα όρια της λογικής, κατήγγειλε ο Τόνι Μπλερ, ενώνοντας τη φωνή του με εκείνες του Ισραηλινού ομολόγου του, Εχούντ Ολμερτ και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, οι οποίοι επίσης καταδίκασαν το γεγονός.

Ο κ. Μπλερ, ο οποίος ετοιμάζεται να περιοδεύσει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «το πρόβλημα του Ιράν έχει επισκιάσει άλλα μεγάλα προβλήματα, όπως αυτά του Ιράκ, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης». Τα σχόλια, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές απειλούν να διαλύσουν τις ελπίδες των δυτικών κυβερνήσεων για το ενδεχόμενο να πειστεί η Τεχεράνη να συμμετάσχει σε συνομιλίες για το μέλλον του Ιράκ, όπως προβλέπει η έκθεση Μπέικερ. Εάν η διάσκεψη της Τεχεράνης αποτελούσε κωμικοτραγική πρόκληση του ιρανικού καθεστώτος, βασισμένη στις ήδη γνωστές απόψεις του προέδρου Αχμεντινετζάντ για το Ισραήλ, πολύ πιο ανησυχητική θα πρέπει να φαντάζει η προοπτική εμπλοκής όλων των κρατών του Κόλπου στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Ολοκληρώνοντας, την Κυριακή, τη διήμερη σύνοδό τους στο Ριάντ, οι ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπογράμμισαν με ανακοίνωσή τους ότι «όλα τα κράτη της περιοχής έχουν δικαίωμα να κατέχουν πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών». Στην ίδια ανακοίνωση οι ηγέτες των Εξι (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ανέφεραν ότι έδωσαν εντολή για την έναρξη μελέτης στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και απηύθυναν έκκληση για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών Δύσης-Ιράν.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο κυρώσεων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον έχει μείνει ικανοποιημένη από την τελευταία του εκδοχή, κυρίως επειδή επικαλείται το Κεφάλαιο 7, που καθιστά τα μέτρα υποχρεωτικά για όλα τα μέλη του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή