Ανίσχυροι οι Βρετανοί στο Αφγανιστάν

Ανίσχυροι οι Βρετανοί στο Αφγανιστάν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βρετανικά στρατεύματα που μάχονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι πολύ ανίσχυρα, δεν έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποτύχουν στην αποστολή τους, προειδοποίησε χθες διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Εκθεση

Σε μια αυστηρή έκθεση, η οποία αντανακλά τους φόβους του στρατού για μια επικείμενη κρίση, οι βουλευτές αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Αμύνης ότι επιτυγχάνει τους στόχους του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι Βρετανός πεζοναύτης σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ταλιμπάν, στην επαρχία Χελμάν, του νότιου Αφγανιστάν. Είναι ο δεύτερος πεζοναύτης, που σκοτώνεται σε μάχη με τους Ταλιμπάν, σε μια εβδομάδα.

Η επιτροπή προειδοποιεί στην έκθεσή της ότι ο περιορισμός των κονδυλίων για την εκπαίδευση των στρατιωτών θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η έκθεση απηχεί την κριτική του σερ Μάικ Τζάκσον, πρώην επικεφαλής του στρατού, για επιχειρησιακές και οικονομικές πιέσεις των ενόπλων δυνάμεων. «Δεν είναι σωστό για το υπουργείο να μας διαβεβαιώνει ότι επιτυγχάνει τους στόχους του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, χωρίς να δηλώνει πώς έχει φθάσει σ’ αυτό το συμπέρασμα», αναφέρει η έκθεση.

Μέρος του προβλήματος, ισχυρίζονται οι βουλευτές, είναι η αδυναμία των νατοϊκών συμμάχων της Βρετανίας να αναπτύξουν αρκετά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, το οποίο οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν μετατρέψει σε πεδίο δοκιμασίας της αξιοπιστίας της Συμμαχίας. Οταν επισκέφθηκαν το Ιράκ, τους είπαν ότι υπήρχε «ανεπαρκής αριθμός όλων των διαθέσιμων ελικοπτέρων και ότι όσα ήταν διαθέσιμα ήταν υπερβολικά μεταχειρισμένα». Οι υπουργοί, περιλαμβανομένου του Τόνι Μπλερ, είπαν ότι οι διοικητές θα λάβουν ό, τι έχουν ζητήσει, αλλά οι βουλευτές της επιτροπής εκτιμούν ότι οι διοικητές δεν θα ζητήσουν ό, τι χρειάζονται, φοβούμενοι μελλοντικές περικοπές στον προϋπολογισμό.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι «γνωρίζει πολύ καλά το βάρος που θέτουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις στους ανθρώπους μας και παρότι το σημερινό επίπεδο επιχειρησιακής δραστηριότητας είναι υψηλότερο απ’ ό, τι είχε σχεδιαστεί, είναι αντιμετωπίσιμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή