Βουλευτής στις ΗΠΑ δεν ξέρει την Αλ Κάιντα!

Βουλευτής στις ΗΠΑ δεν ξέρει την Αλ Κάιντα!

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υποτίθεται ότι είναι ειδήμων στο θέμα της τρομοκρατίας. Εντούτοις όμως ο επόμενος επικεφαλής της επιτροπής Αντικατασκοπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέβαλε προχθές μεγάλη προσπάθεια για να εξηγήσει την άγνοιά του σχετικά με την Αλ Κάιντα και τη Χεζμπολάχ.

Ο Σιλβέστρο Ρέγιες, ο Δημοκρατικός που επελέγη να ηγηθεί της επιτροπής Αντικατασκοπείας, ρωτήθηκε εάν τα μέλη της Αλ Κάιντα είναι μουσουλμάνοι σιίτες ή σουνίτες. «Τα μέλη της Αλ Κάιντα είναι και τα δύο», απάντησε για να συμπληρώσει αμέσως: «Είναι κατά πλειοψηφία σιιτική οργάνωση».

Στην πραγματικότητα, η Αλ Κάιντα είναι σουνιτική που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς. Οπως αναφέρει ο Τομ Μπάλτουιν των Times, ο δημοσιογράφος Τζεφ Στάιν της επιθεώρησης του Κογκρέσου, Congressional Quarterly, έθεσε μια αντίστοιχη ερώτηση στον κ. Ρέγιες σχετικά με τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ. «Εεε, η Χεζμπολάχ… Γιατί μου θέτετε τέτοιου είδους ερωτήσεις», απάντησε ο κ. Ρέγιες.

Η άγνοιά του σε βασικά θέματα προκάλεσαν ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά του για τη θέση που προορίζεται, ενώ δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για τη νέα Δημοκρατικό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία τον επέλεξε γι’ αυτή τη θέση. Είχε ήδη δεχθεί έντονη κριτική για την απόπειρα απομάκρυνσης του συνεργάτη της, Στένι Χόγιερ.

Κι άλλοι… αγνοούντες

Μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό των Δημοκρατικών προκάλεσε και η απόφαση της κ. Πελόζι να θέσει τον κ. Ρέγιες σε υψηλότερη θέση από εκείνη της Τζέιν Χάρμαν, η οποία υπήρξε το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών που μετείχε στην επιτροπή. Η κ. Πελόζι αντέτεινε τότε ότι ο κ. Ρέγιες διαθέτει «τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τη θέση αυτή».

Ο κ. Στάιν είχε θέσει αντίστοιχες ερωτήσεις σε δύο Ρεπουμπλικανούς που μετέχουν στην επιτροπή, την κ. Αν Ντέιβις και τον κ. Τέρι Εβερετ, σχετικά με τις διαφορές σιιτών και σουνιτών. «Οι μεν βρίσκονται σε έναν τόπο, οι δε σε άλλον. Οχι, για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω», απάντησε ο κ. Εβερετ. Ο κ. Στάιν κατάφερε να παγιδέψει και τον Γουίλι Χούλον ανώτατο αξιωματούχο του FBI, τον οποίο ρώτησε αν η Χεζμπολάχ είναι σιιτική ή σουνιτική οργάνωση. «Σουνιτική», απάντησε ο κ. Χούλον. «Λάθος», αποκρίθηκε ο κ. Στάιν, ο οποίος τόνισε ότι προσπαθεί να στριμώξει τους πολιτικούς αξιωματούχους καθώς θεωρεί αδιανόητο πέντε μόλις χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου να αγνοούν με ποιους έχουν να κάνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή