Δημόσια καταδίκη του Πακιστάν από τον Καρζάι

Δημόσια καταδίκη του Πακιστάν από τον Καρζάι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Σε ευθείες βολές κατά του Πακιστάν προέβη χθες κυβερνητική εφημερίδα του Αφγανιστάν, κατηγορώντας το Ισλαμαμπάντ ότι υποθάλπει τους Ταλιμπάν και υποκινεί ταραχές στο εσωτερικό του. Είχε προηγηθεί ευθεία φραστική επίθεση του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, που για πρώτη φορά κατηγόρησε δημοσίως το Πακιστάν ότι ευθύνεται για τις ταραχές στο Αφγανιστάν.

«Η κρίση στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα άμεσης και έμμεσης παρέμβασης του Πακιστάν», τονίζει στο κύριο άρθρο της η αφγανική εφημερίδα Anis, που υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια το Αφγανιστάν «υφίσταται εισβολές και απειλείται». Το ίδιο δημοσίευμα κατηγορεί ευθέως το Ισλαμαμπάντ ότι θέλει ανίσχυρη την κυβέρνηση της Καμπούλ ώστε να μην μπορεί να τεθεί το θέμα της λεγόμενης «γραμμής Ντουράντ», του επίμαχου συνόρου ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρόκειται για τα πλέον επιθετικά σχόλια που έχει δημοσιεύσει επίσημη εφημερίδα της χώρας από την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001 και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Χαμίντ Καρζάι.

Σε ό, τι αφορά τον κ. Καρζάι, σε επίσκεψή του σε πανεπιστήμιο της Κανταχάρ κατηγόρησε το Πακιστάν ότι διατηρεί «θυλάκους τρομοκρατών» καθώς «ελπίζει να σκλαβώσει τους Αφγανούς, μολονότι δεν μπορεί». Εν μέσω των ζητωκραυγών περίπου 500 φοιτητών και καθηγητών, ο κ. Καρζάι τόνισε ότι «το κράτος του Πακιστάν υποστηρίζει τους Ταλιμπάν γι’ αυτό αν λυθούν τα προβλήματα με το Πακιστάν, το ζήτημα των Ταλιμπάν θα διευθετηθεί αυτομάτως». Υπενθύμισε μάλιστα ότι στην επίσκεψή του στην Καμπούλ τον περασμένο Σεπτέμβριο τόνισε στον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Μουσάραφ, ότι είναι προς το συμφέρον του Ισλαμαμπάντ ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν.

Από πακιστανικής πλευράς, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τασνίμ Ασλάμ, σχολίασε ότι «το πρόβλημα του Αφγανιστάν έγκειται κυρίως στο εσωτερικό του Αφγανιστάν και πρέπει να λυθεί εκεί». Προσέθεσε ότι την ειρήνη στο Αφγανιστάν ενδέχεται να φέρει η δημιουργία παραδοσιακών συμβουλίων των φυλών που ζουν εκατέρωθεν των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την επιθυμία του Πακιστάν να επαναπατρισθούν οι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες, που ζουν κοντά στα σύνορα. Γενικά, πάντως, η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχεται ότι κάποιοι αντάρτες διεισδύουν στο έδαφος του Αφγανιστάν αλλά επιμένει ότι είναι πρόβλημα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή