Ενταση της βίας με το φόνο νεαρού δικαστικού της Χαμάς

Ενταση της βίας με το φόνο νεαρού δικαστικού της Χαμάς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο καθιστά ανεξέλεγκτα τα φαινόμενα ενδοπαλαιστινιακής βίας στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο φαύλος κύκλος των δολοφονιών συνεχίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Χθες, τρία εικοσιτετράωρα μετά τη στυγερή δολοφονία των τριών ανήλικων παιδιών ανώτατου αξιωματούχου της Φατάχ, άγνωστοι σκότωσαν τον δικαστικό του ισλαμικού δικαστηρίου της Χαν Γιουνίς και τοπικό διοικητή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Μπασάμ Αλ Φάρα. Λίγες ώρες αργότερα, η ισλαμική οργάνωση έσπευσε ν’ αποδώσει την ευθύνη της νέας δολοφονίας στις δυνάμεις ασφαλείας του Μαχμούντ Αμπάς και στους ενόπλους της Φατάχ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εκδικηθεί για τους πρόσφατους θανάτους μελών της.

Κουκουλοφόροι περικύκλωσαν χθες το πρωί τον 28χρονο δικαστικό και μέλος της Χαμάς, Μπασάμ Αλ Φάρα έξω από το δικαστήριο της Χαν Γιουνίς και άνοιξαν πυρ εναντίον του με ημιαυτόματα όπλα από κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο νεαρός δικαστικός έπεσε νεκρός στα σκαλοπάτια του κτιρίου και στη συνέχεια οι δράστες απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο από την περιοχή, καταδιωκόμενοι από ενόπλους της Χαμάς.

Επανειλημμένες απειλές

Εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης υποστήριζε χθες ότι ο Αλ Φάρα είχε κατ’ επανάληψη δεχτεί απειλές από φίλα προσκείμενες στη Φατάχ «συμμορίες», όπως τις αποκάλεσε και δεσμεύτηκε ότι οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Με ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Χαμάς κάλεσε τη Φατάχ να παραδώσει τους δολοφόνους στις αρχές προκειμένου ν’ αποφευχθούν νέες αιματηρές συγκρούσεις. Από την πλευρά τους, πάντως, συνεργάτες του πρόεδρου Αμπάς άφηναν να διαρρεύσει ότι ο Αλ Φάρα είχε στο πρόσφατο παρελθόν εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον ένοπλων πυρήνων της Φατάχ.

Παράλληλα, ο Ισμαήλ Χανίγια ανακοίνωσε ότι διακόπτει την περιοδεία του σε Ασία και Αφρική προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη. Μιλώντας από το Σουδάν, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα εμφυλίου πολέμου και κατέστησε σαφές ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προς όφελος της ενότητας.

Τέλος, το Παλαιστινιακό και το ζήτημα του Ιράν βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι στη Ρώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή