Επίθεση φιλίας Λεπέν σε μετανάστες

Επίθεση φιλίας Λεπέν σε μετανάστες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Γέφυρες επικοινωνίας στους Γάλλους ψηφοφόρους ξένης καταγωγής, ρίχνει για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί επικρατέστερος για να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου της Κεντροδεξιάς, επιχειρεί και αυτός να αλλάξει την εικόνα του, έναντι των μεταναστών οργανώνοντας, στο υπουργείο του, συζήτηση με νέους των γαλλικών προαστίων. Οι νέες προεκλογικές αφίσες του Εθνικού Μετώπου απεικονίζουν μια κοπέλα με σκούρο δέρμα και σύγχρονη αμφίεση που υποδεικνύει με το χέρι της το εξής σλόγκαν: «Εθνικότητα, ενσωμάτωση, κοινωνική ανέλιξη, κοσμικός χαρακτήρας του κράτους: η Δεξιά και η Αριστερά τα διέλυσαν όλα». Σε άλλη αφίσα εμφανίζεται ο 78χρονος Λεπέν συνοδευόμενος από έξι πολίτες ανάμεσά τους και μια μαύρη γυναίκα, που προτάσσουν το σύνθημα «Ολοι μαζί ας ανυψώσουμε τη Γαλλία μας».

Η επιχείρηση γοητείας των ξένων και των μεταναστών τους οποίους μέχρι τώρα το Εθνικό Μέτωπο βδελυσσόταν, πιστώνεται στην κόρη του Λεπέν, Μαρίνα, ευρωβουλευτή του κόμματος. «Είναι αρκετοί οι Γάλλοι απόγονοι μεταναστών που νιώθουν απογοητευμένοι και οι οποίοι ζητούν απαντήσεις», τόνισε η Μαρίνα Λεπέν. «Στόχος της υποψηφιότητας του πατέρα μου στην προεδρία της Γαλλίας είναι να ενώσει τους πολίτες ανεξαρτήτως των θρησκευτικών, εθνικών και πολιτικών τους καταβολών», πρόσθεσε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η αφίσα με την μελαψή κοπέλα προκάλεσε τους σκληροπυρηνικούς του Εθνικού Μετώπου, κυρίως όμως για την αμφίεσή της κοπέλας, την οποία χαρακτήρισαν αποκαλυπτική.

Οι εμπνευστές της νέας εκστρατείας του Λεπέν θέλουν να επανεντάξουν του εκλογείς του κόμματος -τα τέσσερα εκατομμύρια Γάλλων- στη κατηγορία των πολιτικώς ορθών. Να δείξουν ότι οι ψηφοφόροι του Λεπέν δεν είναι μόνο ξενόφοβοι και φασίστες αλλά και νέοι εργαζόμενοι, κάτοικοι των προαστίων, ενδεχομένως και πρώην κομμουνιστές. Ο Νικολά Σαρκοζί, άλλωστε, έχει παραδεχθεί ότι «ο ψηφοφόρος του Εθνικού Μετώπου είναι ένας καλός πολίτης που του έχουν κλέψει δύο φορές το αυτοκίνητο». Γνωρίζοντας ότι οι ιδέες του για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και την εγκληματικότητα έχουν απήχηση στη γαλλική κοινωνία, ο Λεπέν προτείνει στους ψηφοφόρους να προτιμήσουν τον ίδιο και το κόμμα του «αντί των άλλων που λένε τα ίδια πράγματα που εμείς λέμε από χρόνια». Οι άλλοι που εννοεί ο Λεπέν είναι προφανώς ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αφού στις αρχές της εβδομάδας ζήτησε τη δημιουργία υπουργείου μετανάστευσης και θέσπιση διεθνών κανόνων «για να μπει τέλος στο χάος του μεταναστευτικού», κάλεσε χθες σε συζήτηση τους νέους των προαστίων. Ενα χρόνο μετά τη διατύπωση «αποβράσματα» που χρησιμοποίησε ο Σαρκοζί για να χαρακτηρίσει τους νεαρούς ταραχοποιούς μετανάστες στα προάστια, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών συζήτησε με νέους των προαστίων για τη ανεργία, την εκπαίδευση και τη στέγαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή