Κρίνουν και τον Αχμεντινετζάντ

Κρίνουν και τον Αχμεντινετζάντ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική δοκιμασία μετά την εκλογή του βρίσκεται ο πρόεδρος του Ιράν κ. Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ καθώς αύριο οι Ιρανοί πολίτες ψηφίζουν για την ανάδειξη δημάρχων. «Κλειδί» της αναμέτρησης θα είναι το ποσοστό συμμετοχής και ο δήμος της Τεχεράνης. Παράλληλα, όμως, οι Ιρανοί θα ψηφίσουν και για την πανίσχυρη Συνέλευση των Αρίστων από την οποία εκλέγεται και ελέγχεται ο ανώτατος ηγέτης της ισλαμικής δημοκρατίας.

Ελπίδες μεταρρυθμιστών

Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες ευνοεί τους μεταρρυθμιστές που από το 2003 έχουν υποστεί σειρά από ήττες από τους συντηρητικούς που έχουν συμμαχήσει με τον κ. Αχμεντινετζάντ. Εφέτος όμως οι μεταρρυθμιστές ελπίζουν ότι περισσότεροι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν να ψηφίσουν κυρίως για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς την πολιτική του κ. Αχμεντινετζάντ. Ακριβέστερα, για την αδυναμία του να εκπληρώσει μία από τις βασικές προεκλογικές του αποφάσεις, δηλαδή τη δικαιότερη διανομή των εσόδων από το ιρανικό πετρέλαιο. Στον ένα και μισό, σχεδόν, χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την άνοδο του κ. Αχμεντινετζάντ στην εξουσία, η τιμή πολλών βασικών ειδών διαβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Ο Αχμεντινετζάντ υποσχέθηκε στους φτωχούς να βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση… (αλλά) υπάρχει χάσμα μεταξύ όσων είπε και όσων έχει κάνει», δηλώνει ο Αμπντολβαχέντ Λαρί, πρώην υπουργός Εσωτερικών επί των κυβερνήσεων των μεταρρυθμιστών. Πάντως, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σημαντική μερίδα του πληθυσμού εξακολουθεί να στηρίζει τους συντηρητικούς του κ. Αχμεντινετζάντ και ότι είναι πολύ νωρίς για να αλλάξει στρατόπεδο.

Την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, ο κ. Αχμεντινετζάντ βρέθηκε αντιμέτωπος με φοιτητές του Πολυτεχνείου της Τεχεράνης, οι οποίοι κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον αποδοκίμασαν αγρίως και σχεδόν τον προπηλάκισαν, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι δημοτικές εκλογές αναμένεται να κριθούν στις μεγάλες πόλεις και ιδίως στον δήμο της Τεχεράνης, όπου οι μεταρρυθμιστές θα προσπαθήσουν να πάρουν ξανά τον έλεγχο.

Ο δήμαρχος Καλιμπάφ

Στις τελευταίες εκλογές του 2003, η συμμετοχή ήταν μόλις 49%, ωστόσο αυτή τη φορά οι μεταρρυθμιστές έχουν σχηματίσει αρραγές μέτωπο, σε αντίθεση με τους συντηρητικούς που δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα ψηφοδέλτιο. Μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς συντηρητικοί έχουν συνασπισθεί γύρω από το πρόσωπο του απερχόμενου δημάρχου (διαδέχθηκε τον κ. Αχμεντινετζάντ το 2005) και πρώην αρχηγού της αστυνομίας κ. Μοχάμαντ Καλιμπάφ, τον οποίο θέλουν να απομακρύνουν οι υποστηρικτές του Ιρανού προέδρου.

Παρόλο που οι δημοτικές εκλογές είναι σημαντικές στο Ιράν ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η εκλογή των μελών της Συνέλευσης των Αρίστων. Πρόκειται για ένα σώμα που αποτελείται από 86 μέλη, θεολόγους και κληρικούς, με δεκαετή θητεία. Η Συνέλευση έχει (θεωρητικά τουλάχιστον) τη δύναμη να ελέγχει, να εκλέγει και να απομακρύνει τον ανώτατο ηγέτη της χώρας. Το 1989, μετά το θάνατο του Χομεϊνί, η Συνέλευση των Αρίστων εξέλεξε ως διάδοχό του τον Αλί Χαμενεΐ και έκτοτε έχει μείνει εκτός των πολιτικών διαμαχών και δεν έχει επικρίνει τον κ. Χαμενεΐ. Στην ουσία πρόκειται για ένα σώμα που ρόλος του είναι να συμβιβάζει τον δημοκρατικό με τον θεοκρατικό χαρακτήρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Υποψηφιότητα για τη Συνέλευση έβαλαν περίπου 500 Ιρανοί από τους οποίους το Συμβούλιο των Φρουρών ενέκρινε μόνο 166 επικαλούμενο τυπικούς λόγους, έλλειψη προσόντων κ.τ.λ. Ως συνήθως, δεν εγκρίθηκε η υποψηφιότητα καμιάς γυναίκας και αποκλείστηκαν ορισμένοι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι.

Σύμφωνα με υποθέσεις, ο Μοχάμαντ Μεσμπάχ-Γιατζί, ο οποίος θεωρείται πνευματικός μέντορας του κ. Αχμεντινετζάντ, θα προσπαθήσει να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στη Συνέλευση. Σύμφωνα με το σενάριο οι σκληροπυρηνικοί θα επιδιώξουν να αναμείξουν τη Συνέλευση πιο ενεργά στην πολιτική και ενδεχομένως να αμφισβητήσουν και τον ίδιο τον Χαμενεΐ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή