Ο ψευτοπόλεμος για τα Χριστούγεννα

Ο ψευτοπόλεμος για τα Χριστούγεννα

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς οι νύχτες μικραίνουν και τα παιδιά φοράνε τα καπέλα τους και βγαίνουν να τραγουδήσουν τα κάλαντα, ο Ντέιβιντ Φρανκς θα λάβει αρκετά τηλεφωνήματα και επιστολές από εξοργισμένους πολίτες που θέλουν να μάθουν γιατί απαγόρευσε στους ανθρώπους του Λούτον να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες ο προσκείμενος στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απαγόρευσε χριστιανική παράδοση αιώνων δεν είναι σαφείς, αλλά και πάλι το γεγονός παραμένει το ίδιο. Αυτός και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι με τη βία αντικατέστησαν τα Χριστούγεννα με μια εκδήλωση εμνευσμένη από τον Χάρι Πότερ, ονόματι luminos, προκειμένου να μην προσβάλουν τις μειονότητες.

Η διαμάχη στο Λούτον επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αλλά εφέτος κάτι έχει αλλάξει. Σύμφωνα με επικεφαλής χριστιανικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από δεξιές εφημερίδες, ο Φρανκς δεν είναι πλέον μια περιθωριακή φιγούρα, αλλά ένας σταυροφόρος που έχει κηρύξει εθνικό πόλεμο κατά των Χριστουγέννων. «Η τρελή συμμορία που αποτελεί το δημοτικό συμβούλιο στο Λούτον», όπως τους χαρακτήρισε η σχολιαστής Αν Γουίλσον στην Ντέιλι Μέιλ την περασμένη εβδομάδα, έχει πλέον υποστηρικτές σε ολόκληρη τη χώρα: στο δημοτικό συμβούλιο που εξοβέλισε κάθε αναφορά για τα Χριστούγεννα από τις χριστουγεννιάτικες κάρτες, στην πόλη που απαγόρευσε σε έναν εκατομμυριούχο να αναρτήσει χριστουγεννιάτικα στολίδια και λαμπάκια και σε ένα νοσοκομείο της Σκωτίας που αρνήθηκε να μοιράσει ένα cd επειδή ανέφερε το όνομα του Χριστού, για να ονομάσουμε μόνο τρεις. Σχεδόν το 75% των Βρετανών εργοδοτών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, απαγόρευσαν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση φοβούμενοι να μην προσβάλουν άλλους πιστούς και δεν συνειδητοποιούν ότι νομικά είναι υποχρεωμένοι να γιορτάσουν το Ντιβάλι (ινδουϊστική γιορτή) και το Εϊντ (μουσουλμανική), είτε τους αρέσει είτε όχι. «Το νεκρό χέρι της πολιτικής ορθότητας χαλάει το γιορταστικό πνεύμα», έγραψε στην πρώτη σελίδα η Σαν ανακοινώνοντας, όπως και η Μέιλ, μια καμπάνια για την υπεράσπιση των Χριστουγέννων. (Στο Μπέρμιγχαμ, σημειώνει με απόγνωση η εφημερίδα, «τα Χριστούγεννα μετονομάστηκαν σε χειμερινό φεστιβάλ»). Παροτρυμένοι από τον πρώην αρχιεπίσκοπο του Κεντερμπέρι, Τζορτζ Κάρεϊ και το Χριστιανικό Μουσουλμανικό Φόρουμ που έχει κηρύξει εθνικό αγώνα για να αποτρέψει την αλλοίωση του χαρακτήρα των Χριστουγέννων, τρεις θρησκευτικοί ηγέτες της περιοχής έγραψαν αυτή την εβδομάδα στον Φρανκς. Τον προειδοποιούν για «τον θυμό που ίσως φουντώσει μέσα στις θρησκευτικές κοινότητες» εάν δεν αλλάξει την απόφασή του «να μετονομάσει τη γιορτή των Χριστουγέννων χρησιμοποιώντας ένα άλλο όνομα».

Η πραγματικότητα

Ολα αυτά ίσως ήταν δικαιολογημένα, αν δεν υπήρχαν ορισμένα στοιχεία. Το Λούτον δεν διαθέτει κανένα φεστιβάλ ονόματι luminos και δεν χρησιμοποιεί κάποιο άλλο όνομα αντί των Χριστουγέννων. Οταν μια φορά πριν από πέντε χρόνια οργάνωσε μια γιορτή στα τέλη Νοεμβρίου με την ονομασία luminos, αυτή βέβαια δεν αντικατέστησε τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς, ούτε το δημοτικό συμβούλιο εμπόδισε οποιονδήποτε να γιορτάσει. Ομοίως στο Μπέρμιγχαμ τα Χριστούγεννα δεν ονομάζονται χειμωνιάτικο φεστιβάλ. Το Νοσοκομείο Παίδων του Εδιμβούργου ποτέ δεν απαγόρευσε ένα χριστουγεννιάτικο cd επειδή ανέφερε τον Ιησού. Και η «αντιχριστιανική» χριστουγενιάτικη κάρτα του δημοτικού συμβουλίου του Τσέστερ γράφει «Καλά Χριστούγεννα». «Δεν πρόκειται να έχουμε πόλεμο, αλλά ένας πόλεμος θα κάνει την εμφάνιση», λέει ο κυνικός πολιτικός σύμβουλος στην ταινία Wag The Dog, σε σενάριο Ντέιβιντ Μάμετ, αναφερόμενος σε ένα φανταστικό πόλεμο που θα δημιουργούνταν προκειμένου να στηριχθεί πολιτικά ένας χειμαζόμενος πρόεδρος. Κάλλιστα θα μπορούσε όμως να μιλάει για τον πόλεμο κατά των Χριστουγέννων του 2006 – ένα πόλεμο που αποκαλύπτει αρκετά για την εντεινόμενη πολιτική ταυτότητα των θρησκευτικών ομάδων στη Βρετανία, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται έχει εφευρεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Μειονότητες και προσβολή

Τα γραφεία της Εκστρατείας Κατά της Πολιτικής Ορθότητας βρίσκονται στο νότιο Λονδίνο και η κίνηση προσπαθεί να προσελκύσει μέλη με το επιχείρημα ότι η Βρετανία σιγοβράζει λόγω της αντίδρασης που δημιουργήθηκε από ατυχείς προσπάθειες να μην προσβληθούν οι μειονότητες. «Η διαφορά σήμερα είναι ότι ο κόσμος έχει εξοργιστεί», λέει ο Φίλιπ Ντέιβις, βουλευτής των Συντηρητικών στο Σίπλεϊ, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της κίνησης στη Βουλή. «Παλιά ο κόσμος γελούσε, αλλά αυτό άλλαξε, είναι θυμωμένοι». Κρίνοντας από την εκστρατεία της Σαν είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι με το χωριό Σόνινγκ κοντά στο Ρέντινγκ, όπου «ένα συμβούλιο απαγόρευσε σε έναν εκατομμυριούχο να στολίσει με φωτάκια το σπίτι του». Τα γεγονότα έχουν ως εξής: τα τελευταία χρόνια ο Βικ Μοσζίνσκι στόλιζε το σπίτι του με 20 χιλιάδες λαμπάκια, φωτιζόμενους χιονάνθρωπους και μεγάφωνα που έπαιζαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τελικά το περιφερειακό συμβούλιο του Γουόκιγχαμ κέρδισε μια αγωγή κατά του εκατομμυριούχου βασιζόμενο σε παράπονα κατοίκων, κυκλοφοριακή συμφόρηση, αυξημένη εγκληματικότητα και τα αυξημένα έξοδα για την αστυνόμευση της περιοχής. Πάντως κανείς δεν του απαγόρευσε να κρεμάσει φωτάκια, κάπως λιγότερα βέβαια αλλά και πάλι ευδιάκριτα.

«Συμβαίνει κάτι πολύπλοκο εδώ», λέει ο Τέρι Σάντερσον, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρίας Εκκοσμίκευσης. «Εχει σχέση με τον ανταγωνισμό μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ. Οι χριστιανοί ανησυχούν λόγω της προόδου που σημειώνει το Ισλάμ σε αυτή τη χώρα. Τις προάλλες μου τηλεφωνούσαν και μου έλεγαν «απαγορεύουν τα Χριστούγεννα». Οπότε απάντησα: Ποιος; Πού; Ποιος στέκεται έξω από εκκλησίες και απαγορεύει την είσοδο; Νομίζω ότι είναι αρκετά επικίνδυνο να εμπνέει αυτού του είδους τον φόβο εναντίον ενός φανταστικού εχθρού». Αυτό τον χρόνο όμως οι υπερασπιστές των Χριστουγέννων δεν καλλιεργούν απλώς τον φόβο εναντίον των μυστηριωδών μουσουλμανικών δυνάμεων που απειλούν την παραδοσιακή θρησκεία της Βρετανίας. Ταυτόχρονα συμμαχούν με μουσουλμανικές ομάδες, ισχυριζόμενοι ότι ο πραγματικός εχθρός είναι η εκκοσμίκευση. Πάντως, αυτή είναι μια θέση καλοδιατυπωμένη, ώστε να ταιριάζει με την ιστορική συγκυρία και την ιδέα ότι η Βρετανία αποτελείται από ομάδες που κυρίως χαρακτηρίζονται από τη θρησκευτική τους πίστη (παρ’ όλο που μόλις το 10% από εμάς συμμετέχει σε λειτουργία οποιασδήποτε θρησκείας).

Ο… εκδότης του Γκάρντιαν

Τέλος, πέρυσι ο πόλεμος κατά των Χριστουγέννων έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν εξερράγη στην αμερικανική πολιτική σκηνή χάρη στις προσπάθειες δύο παρουσιαστών του Φοξ Νιους, του Τζον Γκίμπσον και του Μπιλ Ο’ Ράιλι. Ο Γκίμπσον είχε κάθε συμφέρον καθώς είχε μόλις εκδόσει ένα βιβλίο με τίτλο: Ο Πόλεμος Κατά των Χριστουγέννων: Γιατί η φιλελεύθερη συνωμοσία για απαγόρευση της ιερής χριστιανικής γιορτής είναι χειρότερη απ’ ό,τι νομίζετε. Ο Ο’ Ράιλι με έχει κατηγορήσει ότι λέω «απίστευτες βλακείες» επειδή έγραψα ένα άρθρο στο οποίο αναφερόμουν σε μια ομιλία του με την οποία προσκαλούσε την Αλ Κάιντα να επιτεθεί στο φιλελεύθερο προπύργιο του Σαν Φρανσίσκο. Προηγουμένως είχε εικάσει ότι ο Γκάρντιαν «ίσως εκδίδεται από τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή