Οι κεμαλικοί δεν θέλουν ισλαμιστή για πρόεδρο

Οι κεμαλικοί δεν θέλουν ισλαμιστή για πρόεδρο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών πριν από το φθινόπωρο του 2007 προαναγγέλλει σύγκρουση στην ηγεσία της γείτονος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», η παρέμβαση αυτή του συνταγματολόγου και πιστού του κεμαλικού κατεστημένου κ. Σεζέρ έγινε στη διάρκεια συζήτησης με τον πρόεδρο του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ερμηνεύεται ως προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την προεδρία της δημοκρατίας, όταν τον ερχόμενο Μάιο λήξει η θητεία του κ. Σεζέρ, ο οποίος εκτός από εκλογές ζήτησε και μείωση του ορίου εισόδου των κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση από 10% σε 7% ή 8%. Αυτό σημαίνει ότι ο ισλαμιστής πρωθυπουργός θα απολέσει τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη δικομματική Εθνοσυνέλευση, εφόσον οι αποκλεισμένοι της προηγούμενης αναμέτρησης, όπως το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, θα εκπροσωπηθούν και θα έχουν λόγο στην έμμεση εκλογή προέδρου. Χωρίς να αποκλείονται τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες μεταξύ ισλαμιστών και άλλων κομμάτων, η παρέμβαση Σεζέρ έρχεται ως επιστέγασμα της αντίδρασης του Τούρκου προέδρου και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Μπουγιούκανιτ την περασμένη Παρασκευή, επειδή δεν ενημερώθηκαν για την «αιφνίδια» προσφορά «ένα λιμάνι, ένα αεροδρόμιο» του κ. Ερντογάν προς Κύπρο και Ε.Ε.

«Ολα θα γίνουν στην ώρα τους. H παρούσα Εθνοσυνέλευση θα πάρει όλες τις αποφάσεις», απάντησε ο κ. Ερντογάν.

Μπαρόζο στην «Κ»

Ηταν θέμα αξιοπιστίας της Ε.Ε. να δείξει στην Τουρκία ότι η αθέτηση των υποχρεώσεών της θα έχει συνέπειες, υπογραμμίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή