Ολλανδία: απελάσεις πυροδότησαν οξεία κυβερνητική κρίση

Ολλανδία: απελάσεις πυροδότησαν οξεία κυβερνητική κρίση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή, που τόσο καθαρά καταγράφηκε προ τριών εβδομάδων στο αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών έφερε χθες τη χώρα ενώπιον πρωτοφανών εξελίξεων. Η αριστερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ενέκρινε καταδικαστικό ψήφισμα εναντίον της υπηρεσιακής υπουργού Μετανάστευσης, Ρίτα Φερντόνκ, ζητώντας της να διακόψει άμεσα τις απελάσεις ξένων. Η Φερντόνκ αρνήθηκε και ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαμάχης, η Ολλανδία, που δεν έχει ακόμα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, κινδυνεύει να μην έχει ούτε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης φέρεται να επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Εργατικών, ίσως και με τη συνδρομή κάποιου μικρού κεντρώου κόμματος. Ο διαπραγματευτής που έχει ορίσει η βασίλισσα για να διερευνήσει τις προθέσεις των κομμάτων διέκοψε τις προσπάθειες σχηματισμού συνασπισμού που να περιέχει τους Χριστιανοδημοκράτες (το μεγαλύτερο κόμμα) και το αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα (τον μεγάλο κερδισμένο των εκλογών) λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ των προγραμμάτων τους. Οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπαλκενέντε στην κυβέρνηση εισήγαγαν μεταρρυθμίσεις, περιέκοψαν το κοινωνικό κράτος και, σε συμμαχία με τους Φιλελεύθερους, προώθησαν σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική.

Οι μαζικές απελάσεις ξένων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είχαν απορριφθεί πριν από το 2001 προξένησαν έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί είχαν ζήσει για χρόνια στην Ολλανδία και είχαν ενσωματωθεί στην κοινωνία, ενώ δεν υπήρχε ευελιξία ούτε για τα παιδιά.

Απελάθηκε λίγο πριν πάρει το πτυχίο

Το παράδειγμα μιας 17χρονης από το Κόσοβο που απελάθηκε λίγους μήνες πριν πάρει το απολυτήριο του Λυκείου, ξαναμπήκε μυστικά στη χώρα και απελάθηκε ξανά ήταν μόνο μία από τις περιπτώσεις που προξένησαν τη γενική κατακραυγή.

Η αρχιτέκτων της πολιτικής αυτής, Ρίτα Φερντόνκ, αρνήθηκε να διακόψει τις απελάσεις παρά την εκλογική ήττα του κόμματός της, των Φιλελευθέρων, και παρά το μήνυμα των εκλογών. Η Φερντόνκ είπε ότι οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις είθισται να συνεχίζουν το έργο των απερχόμενων κυβερνήσεων και ότι η κοινοβουλευτική ψήφος εναντίον της θα επισύρει παραίτηση όλων των Φιλελεύθερων υπουργών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αν αυτή η απειλή γίνει πράξη, η Ολλανδία θα βυθιστεί σε μια ακόμη κρίση από τις πολλές των τελευταίων πέντε χρόνων. «Δεν περίμενα κάτι τέτοιο», σχολίασε ο Αντρέ Ρουβουτ του κόμματος Χριστιανική Ενωση. «Περίμενα ότι η Φερντόνκ θα ήταν πιο λογική και θα άκουγε τη Βουλή».

Νέοι ισλαμιστές

Ανοδος του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στους κόλπους της νεολαίας παρατηρείται στην Ολλανδία σύμφωνα με τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας Τζίμπε Γιούστρα. Ο Γιούστρα είπε ότι η διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης ολοκληρώνεται σε όλο και συντομότερο χρονικό διάστημα και ότι μερικές φορές γίνεται μέσα στο χώρο του σχολείου. Κάποιες από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία στέλνουν «ιερούς μαχητές» στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Κάποιοι όμως έχουν και εγχώριους στόχους. Ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μπουγιερί εκτίει ισόβια κάθειρξη ως ένοχος για τη δολοφονία του σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ το 2003. Φέτος τον Δεκέμβριο, ο 20χρονος Σαμίρ Αζουζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή