Οποτε κι αν κόψετε το τσιγάρο, οι βλάβες αποκαθίστανται

Οποτε κι αν κόψετε το τσιγάρο, οι βλάβες αποκαθίστανται

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν νομίζετε ότι επειδή καπνίζετε επί αρκετά χρόνια δεν αξίζει να το κόψετε, αφού ό,τι ζημιά ήταν να πάθετε την έχετε ήδη πάθει, κάνετε τεράστιο λάθος.

Σύμφωνα με την ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nuclear Μedicine, ακόμα και τα πρώτα, αλλά σαφή, σημάδια ορισμένων καρδιαγγειακών νοσημάτων που εμφανίζονται σε νεαρούς καπνιστές εξαιτίας αυτής τους της συνηθείας, θα εξαφανιστούν πλήρως όταν κόψουν το τσιγάρο.

Βλάπτει τις αρτηρίες

Το κάπνισμα αναστέλλει την φυσιολογική λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών που με τις συσπάσεις και τη χαλάρωσή του ρυθμίζει τη ροή του αίματος.

Η αναστολή της φυσιολογικής του λειτουργίας είναι δυνατόν να βοηθήσει στη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης και κατά συνέπεια αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρωνίων (ΡΕΤ), για να διαπιστώσουν τις συνέπειες που είχε η διακοπή του καπνίσματος στις στεφανιαίες αρτηρίες 15 ανδρών ηλικίας μεταξύ 20 και 30, που κάπνιζαν περίπου 20 τσιγάρα ημερησίως επί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ολοι τους έπαψαν να καπνίζουν έξι μήνες πριν από την εξέταση. Οπως αναφέρει ο δρ Ναγκάρα Ταμάκι του πανεπιστημίου Χοκάϊντο, έναν μόλις μήνα μετά τη διακοπή του τσιγάρου άρχισε να αποκαθίσταται η λειτουργία των στεφανιαίων αρτηριών. Η βελτίωση, μάλιστα, εξακολούθησε επί έξι μήνες εφόσον φυσικά εξακολουθούσαν να μην καπνίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή