ΚΟΣΜΟΣ

Παιδιά, θυσία στο μεροκάματο του τρόμου…

Περισσότερα από 246 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από ενηλίκους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς της Unicef που ξεκινά αυτές τις ημέρες την εκστρατεία της «Σταματήστε την παιδική εκμετάλλευση τώρα». Παιδιά στρατιώτες, παιδιά που εργάζονται νυχθημερόν, που θυσιάζουν κυριολεκτικώς την ίδια τη ζωή τους απασχολούμενα σε άκρως επικίνδυνες δουλειές, παιδιά που μετέχουν σε πολεμικές συρράξεις χωρίς να το έχουν επιλέξει.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η ιστορία του Πραμπού Νταγιάλ, του οκτάχρονου από το Φιροζαμπάντ της Ινδίας, που κατασκευάζει πλαστικά δαχτυλίδια με χάντρες, αυτά που τόσο αγαπά ο γυναικείος πληθυσμός στην Ινδία. «Κάποιες ημέρες τα δάκτυλά μου γεμίζουν πληγές αλλά δεν παραπονιέμαι» λέει ο μικρός κοιτάζοντας επίμονα τη φλόγα του υγραερίου μπροστά του. Πώς άλλωστε να παραπονεθεί αφού με τη δεκάωρη δουλειά του καταφέρνει να κερδίσει 28 λεπτά του ευρώ καθημερινά!

Η κυβερνητική απαγόρευση της παιδικής εργασίας στην Ινδία προφανώς δεν επέφερε αποτελέσματα. Σε όλη τη χώρα τα παιδιά αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης και σχηματίζουν την εικόνα που επικρατεί και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παιδιά που γεμίζουν με εκρηκτικά τα πυροτεχνήματα για τις γιορτές, παιδιά που πλέκουν καλάθι, ράβουν υφάσματα, κατασκευάζουν μπάλες ποδοσφαίρου αλλά και σπίρτα. Η κατάσταση επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο. Μόνο τα πρόσωπα και ίσως οι ηλικίες αλλάζουν, αλλά το παιδί είναι θύμα παντού.

Βαποράκια στα 10 χρόνια τους

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο ανήλικοι ηλικίας ακόμα και έντεκα ετών αρχίζουν τις επικίνδυνες διαδρομές τους στον κόσμο των ναρκωτικών. Γίνονται βαποράκια ή κρατάνε τσίλιες για τις οργανωμένες συμμορίες στις φτωχογειτονιές και τις παραγκουπόλεις. Από τους 230 ανηλίκους που είχαν ήδη εμπλακεί σε τέτοιες δραστηριότητες τον Απρίλιο του 2004 έως το Μάιο του 2006, οι 45 έχουν ήδη σκοτωθεί σε διάφορα συμβάντα. Οι 23 σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυροβολισμών με την αστυνομία και οι εννιά σε μάχες με αντίπαλες συμμορίες.

Στην Πατάγια της Ταϊλάνδης τα παιδιά πωλούν ναρκωτικά. Εδώ γίνονται αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Πάντα στην αρχή προσφέρουν στους τουρίστες γλυκά ή κάποιο έδεσμα, ίσως μερικά λουλούδια, και τελικά καταλήγουν να πωλούν το ίδιο τους το σώμα.

Βέβαια, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσα παιδιά εκδίδονται, αλλά η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο για την Προστασία και την Ανάπτυξη των Παιδιών υπολογίζει ότι δύο χιλιάδες παιδιά περιφέρονται στους δρόμους της Πατάγια πουλώντας από γλυκά μέχρι σεξ.

Προσπάθεια σωτηρίας

Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να διασωθούν τα παιδιά της νύχτας και να επανενταχθούν σε άλλες εργασίες, ενώ ενημερώνεται και ο τοπικός πληθυσμός και τα παιδιά για τους δόλιους σκοπούς που μπορεί να έχουν όσοι τους πλησιάζουν υποσχόμενοι δώρα για μια ολιγόωρη υπηρεσία.