Σανίδα σωτηρίας το σχέδιο του Ριάντ για ειρήνευση

Σανίδα σωτηρίας το σχέδιο του Ριάντ για ειρήνευση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοβούμενη πως η κυβέρνηση της Χαμάς θα καταρρεύσει, η ισραηλινή ηγεσία επανεξετάζει ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Σαουδική Αραβία το 2002. Αν εξαιρέσουμε τα ακραία στοιχεία, οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να συνομιλήσουν. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός πλαισίου προσέγγισης έχει αναλάβει αυτοβούλως ο Τόνι Μπλερ. Την Κυριακή τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του σαουδαραβικού σχεδίου και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Πέρετζ. Το σχέδιο προβλέπει επιστροφή στα σύνορα του 1967 σε αντάλλαγμα μιας συνετής διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, της ίδιας άποψης είναι και ο πρώην μυστικός πράκτορας Αμίν Αγιαλόν, ενώ ο πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ, υποσχέθηκε ειρήνη στην επίσκεψή του στον τάφο του ιδρυτή του Ισραήλ, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν.

Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, που τον περασμένο μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Μπλερ στο Λονδίνο, χαρακτήρισε αναγκαία μια «συμμαχία μετριοπαθών». Οπως είπε, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να έχει «ένα υπεύθυνο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Πρέπει να προχωρήσει με τους Παλαιστινίους στη λύση των δύο κρατών». Το Ισραήλ, όμως, θα θελήσει σημαντικές τροποποιήσεις επί θεμάτων όπως το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Σύμφωνα με τον Ακίβα Ελντάρ της Haaretz, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από τις συνομιλίες. Ενας λόγος είναι η εξόφθαλμη κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οπως δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο κ. Ελντάρ, «η Φατάχ βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, ο Μαχμούντ Αμπάς αποδυναμώνεται διαρκώς. Η Δυτική Οχθη πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πολλοί στο Ισραήλ πιστεύουν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα καταρρεύσει». Ο κ. Ελντάρ τόνισε πως συντρέχουν κι άλλοι λόγοι όπως η ανάγκη να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος από το Ιράν, καθώς και οι ελπίδες του κ. Ολμερτ να επιβιώσει πολιτικά. Την Κυριακή, στενοί συνεργάτες του κ. Ολμερτ είχαν στη Ραμάλα μυστικές επαφές με τον κ. Αμπάς.

Νέα επίσκεψη Ράις

Τον επόμενο μήνα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα επανέλθει στην περιοχή προφανώς για να οικοδομήσει πάνω στο έδαφος που έχει προλειάνει ο κ. Μπλερ. Παραδόξως, η αποστολή του κ. Μπλερ κατέστη πιο περίπλοκη εξαιτίας του αιτήματος της επιτροπής Μπέικερ για ειρήνη μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών, αίτημα που ο ίδιος είχε ενθαρρύνει. Σύμφωνα με τον κ. Ελντάρ, «οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να είναι εκείνοι που θα θυσιαστούν για να διευκολυνθεί η έξοδος του κ. Μπους από το Ιράκ, θέλουν ειρήνη αλλά όχι ως παρεπόμενο μιας άλλης συμφωνίας».

Η ενίσχυση των μετριοπαθών Αράβων δεν θα είναι εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που βιάζεται. «Ο Μπλερ δεν έρχεται με έτοιμο σχέδιο αλλά θα εξετάσει τις δυνατότητες», δήλωσε ανώνυμη πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή