Σενάρια διαδοχής μετά την παραίτηση Σαουδάραβα πρέσβη

Σενάρια διαδοχής μετά την παραίτηση Σαουδάραβα πρέσβη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σοβαρά ερωτήματα εκκρεμούν μετά την αιφνίδια παραίτηση του Σαουδάραβα πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρίγκιπα Τουρκί αλ Φαϊζάλ, ο οποίος κατείχε τη θέση μόλις 15 μήνες και αποχώρησε για την πατρίδα του εξηγώντας ότι «θέλει να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του». Η παραίτηση πυροδότησε αφενός φήμες για το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον αδελφό του στο υπουργείο Εξωτερικών του Ριάντ, αλλά εξελήφθη και ως πιθανή παρενέργεια της πρόσφατης απόλυσης ενός συμβούλου της πρεσβείας, ο οποίος είχε γράψει άρθρο υπέρ των σουνιτών του Ιράκ στην «Ουάσιγκτον Ποστ».

Πιθανός διάδοχος

Ο προκάτοχος του αλ Φαϊζάλ, πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν είχε παραμείνει πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον για 22 χρόνια, γι’ αυτό και η σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας, την περασμένη Τρίτη, προκάλεσε έκπληξη στην αμερικανική πρωτεύουσα και αλλού. Διπλωματικές πηγές στο Ριάντ ανέφεραν ότι τα προβλήματα της υγείας του αδελφού του πρεσβευτή, υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, είναι αρκετά σοβαρά που τον εμποδίζουν να ασκεί τα καθήκοντά του. Τις τελευταίες ημέρες, στις δημόσιες εμφανίσεις του ο υπουργός Εξωτερικών δείχνει βραδυκίνητος και καταπονημένος.

Ο Τουρκί αλ Φαϊζάλ είχε υπηρετήσει σε διάφορα κυβερνητικά πόστα από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, περιλαμβανομένων θέσεων στο Λονδίνο αλλά και σημαντικών αξιωμάτων όπως το αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών. Η έως τώρα σταδιοδρομία του, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της διαδοχής στο υπουργείο Εξωτερικών. Ερωτηθείς, εάν ο κ. Φαϊζάλ επιστρέφει στην πατρίδα λόγω της ασθενείας του αδελφού του, αξιωματούχος της πρεσβείας αρνήθηκε να απαντήσει και δήλωσε άγνοια σε ό,τι αφορά το επόμενο αξίωμα του παραιτηθέντος. Τη Δευτέρα, προτού αποχωρήσει, ο κ. Τουρκί συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και την ενημέρωσε για την απόφασή του. «Είμαστε βέβαιοι ότι έχει τους λόγους του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σην ΜακΚόρμακ.

Το παρασκήνιο της παραίτησης, ωστόσο, ενδέχεται να έχει μια ενδιαφέρουσα πτυχή, αφού η απόφαση ανακοινώθηκε λίγα 24ωρα μετά την απόλυση του συμβούλου της πρεσβείας και κυβερνητικού συμβούλου ασφαλείας, Ναουάφ Ομπαΐντ. Στο επίμαχο άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο κ. Ομπαΐντ άφησε να εννοηθεί ότι η Σαουδική Αραβία θα υποστηρίξει τους σουνίτες του Ιράκ στην περίπτωση εκτεταμένου εμφυλίου πολέμου.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, έγραψε ο κ. Ομπαΐντ, θα μπορούσε να παρέμβει χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας τους σουνίτες έτσι ώστε να αποτρέψει επιθέσεις σιιτών μαχητών. Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι το Ριάντ θα ρίξει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου για να «στριμώξει» τους σιίτες του Ιράν. Η κυβέρνηση του Ριάντ στη συνέχεια διέψευσε ότι επεξεργάζεται τέτοιου είδους σχέδια, ενώ ο Τουρκί αλ Φαϊζάλ απέλυσε τον Ομπαΐντ από την πρεσβεία. Ο τελευταίος απολογήθηκε, εξηγώντας ότι ανέλυσε δικές του απόψεις και όχι κυβερνητικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή