ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Πιέσεις στο Ισραήλ για το πυρηνικό του οπλοστάσιο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Ο υπουργός Αμυνας της Φινλανδίας, Σεπ Κααριαϊνέν, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ, να διευκρινίσει αν η χώρα του διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. «Κατόπιν των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Ολμερτ οφείλει να δώσει εξηγήσεις», τόνισε ο κ. Κααριαϊνέν. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρανικής κυβέρνησης, Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί, έκανε λόγο για ξεκάθαρη παραδοχής πυρηνικών όπλων από πλευράς του Ισραήλ. «Ο πρωθυπουργός του σιωνιστικού καθεστώτος ομολόγησε την κατοχή πυρηνικών όπλων, επιβεβαιώνοντας ότι το εβραϊκό κράτος αποτελεί απειλή για τα έθνη της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο κ. Χοσεϊνί. Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να εξασφαλισθεί η πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του εβραϊκού κράτους, μετά την εκ παραδρομής παραδοχή του κ. Ολμερτ ότι η χώρα του διαθέτει πυρηνικά όπλα.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΒΤΟΥΝ

Δεν μολύνθηκαν από το πολώνιο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Στα δείγματα ούρων μιας οικογένειας, η οποία ήλθε σε επαφή με άνθρωπο που στη συνέχεια επισκέφθηκε τον πρώην Ρώσο πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος μόλυνσης από τη σπάνια ραδιενεργό ουσία Πολώνιο 210. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας του Αμβούργου. Τα αρνητικά αποτελέσματα αποτελούν την τελική επιβεβαίωση ότι η πρώην σύζυγος του Ρώσου επιχειρηματία Ντιμίτρι Κοβτούν, ο σύντροφός της και τα δύο παιδιά τους δεν δηλητηριάστηκαν από το πολώνιο, παρότι ίχνη της ουσίας ανιχνεύτηκαν στο διαμέρισμά τους. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Κοβτούν παρέμεινε στο διαμέρισμα του ζευγαριού κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής του στο Αμβούργο, λίγο πριν συναντηθεί με τον Λιτβινένκο στο Λονδίνο την 1η Νοεμβρίου.

ΖΗΤΗΣΕ «ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ Η AGIP ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ»

Απεγνωσμένη έκκληση ομήρου

ΛΑΓΟΣ. Ενας από τους τέσσερις ξένους που απήχθησαν από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νιγηρίας πριν από μια εβδομάδα δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ότι οι υπόλοιποι όμηροι είναι ζωντανοί και καλά, αλλά ζητούν να απελευθερωθούν. Είμαστε όλοι καλά, δήλωσε ο 64χρονος Ιταλός Ρομπέρτο Νιέγκι, μιλώντας από το τηλέφωνο, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί το σημείο απ’ όπου τηλεφωνούσε. «Η εταιρεία, η ιταλική κυβέρνηση, κάποιος, τέλος πάντων, πρέπει να κάνει κάτι», είπε ο Ιταλός λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο. Ο Ρομπέρτο Ντιέγκι μαζί με τέσσερις ακόμη Ιταλούς απήχθησαν από ενόπλους έξι ημέρες κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον της ιταλικής εταιρείας Agip, στην οποία ανήκουν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Την ευθύνη για την απαγωγή ανέλαβε η οργάνωση Μαχητές για το Δέλτα του Νίγηρα, οργάνωση που απαιτεί να διατεθεί μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από το πετρέλαιο στις τοπικές κοινότητες.

Ο ΜΠΛΕΡ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ

Εναέριος αποκλεισμός Νταρφούρ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία ενδεχομένως να συμφωνήσει στη δημιουργία ζώνης αποκλεισμού του εναέριου χώρου του Νταρφούρ στο Σουδάν ως μέρος του σχεδίου κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλώντας με τον πρόεδρο Μπους, ο κ. Μπλερ είπε ότι η εκδοχή της δημιουργίας απαγορευτικής ζώνης για τις αεροπορικές πτήσεις πάνω από το Νταρφούρ θα ισχύσει αν η κεντρική κυβέρνηση του Χαρτούμ αρνηθεί να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θεωρείται άμεση η ανάπτυξη 22.000 ανδρών των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή του Νταρφούρ, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι και 2,5 εκατ. έχουν υποχρεωθεί να μετακινηθούν μετά το 2003.

ΑΙΤΙΑ Η ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Εντονες αντιδράσεις από Μόσχα

ΜΟΣΧΑ. Εντονα αποδοκίμασε η Ρωσία τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη στοιχείων της αντιπυραυλικής της ασπίδας στην Ευρώπη, διατεινόμενη ότι η ενέργεια στρέφεται εναντίον της Ρωσίας και θα οδηγήσει στην ανάληψη αντιποίνων εκ μέρους της Μόσχας. Ο Ρώσος στρατηγός Γιούρι Μπαλουέφσκι απέρριψε τα αμερικανικά επιχειρήματα ότι η ομπρέλα στρέφεται εναντίον χωρών όπως η Βόρειος Κορέα και το Ιράν, ισχυριζόμενος ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει τη δυνατότητα να απειλήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο άμεσο μέλλον.

ΘΑ «ΞΕΔΙΠΛΩΣΟΥΝ» ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Επισκευές στο Διαστημικό Σταθμό

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Υστερα από τον προχθεσινό επιτυχημένο διαστημικό τους περίπατο, οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι ετοιμάζονταν χθες το βράδυ να ξεδιπλώσουν το κρίσιμο ηλιακό κάτοπτρο, που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Χθες επρόκειτο, επίσης, να γίνει η ανασύνθεση του ηλεκτρικού συστήματος του Σταθμού. Οι αστροναύτες του Ντισκάβερι ολοκλήρωσαν ήδη ένα από τα σημαντικότερα έργα της αποστολής, με την τοποθέτηση πλέγματος στήριξης βάρους δύο τόνων, γύρω από τον Διεθνή Σταθμό. Η ομάδα αστροναυτών θα πρέπει να πραγματοποιήσει άλλους δύο διαστημικούς περιπάτους, σήμερα και το Σάββατο, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης. Το διαστημικό λεωφορείο αναμένεται να επανέλθει στη Γη στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ αξιωματούχοι της NASA ανέφεραν χθες ότι τα χτυπήματα που δέχθηκε το Ντισκάβερι στα πτερύγια και την κοιλιά δεν απειλούν επ’ ουδενί την επάνοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή