Αποχρωσεις

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυσία στο «Ατατούρκ»

Τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός των τεχνικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από την απόφαση των αρμοδίων να ανανεώσουν τα προβληματικά αεροσκάφη, τα οποία έκαναν δύσκολη τη ζωή τους, ώστε θυσίασαν(!) μια καμήλα εν μέσω του αεροδιαδρόμου του διεθνούς αεροδρομίου του Ατατούρκ. Ωστόσο, μέσα στον ενθουσιασμό τους δεν υπολόγισαν καθόλου τη φρίκη που θα προκαλούσε στη φίλη Ευρώπη, η εικόνα τους με τη σφαγμένη καταματωμένη καμήλα ανά χείρας, που κυριαρχούσε χθες στα τουρκικά πρωτοσέλιδα. Οι αρμόδιοι ενήργησαν πάραυτα με απόλυση του επικεφαλής των τεχνικών, αλλά η εικόνα των «αιμοσταγών» εργατών είναι βέβαιο ότι θα στοιχειώσει τη σκέψη όσων αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας.

Σκυλίσια ζωή

Τα σκυλάκια της ινδικής υψηλής κοινωνίας δεν έχουν πια τίποτα να ζηλέψουν από τα τετράποδα της εύπορης Δύσης, καθώς μπορούν τώρα ν’ απολαύσουν κι αυτά τις νοστιμιές της αρεσκείας τους και μάλιστα κατά παραγγελία. Το πρώτο κατάστημα έτοιμου φαγητού για σκύλους είναι ήδη γεγονός στη Βομβάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, όπου συγκεντρώνονται και οι περισσότεροι ευκατάστατοι κάτοικοι της χώρας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι να ενημερώσει την εταιρεία για τις προτιμήσεις του αγαπημένου του τετράποδου, τυχόν αλλεργίες, ή άλλα προβλήματά του κι εκείνη θα ετοιμάσει κατά περίπτωσιν το μηνιαίο πρόγραμμα διατροφής του. Και όχι μόνο. Η οργάνωση είναι τέτοια και οι υπηρεσίες τόσο προσεγμένες, ώστε λαμβάνονται υπ’ όψιν ακόμη και οι διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των ιδιοκτητών: όταν για παράδειγμα εκείνοι νηστεύουν, η εταιρεία προσαρμόζει αναλόγως και τα γεύματα του σκύλου. Πώς να μην ονειρεύονται μετά οι πεινασμένοι φτωχοί σκυλίσια ζωή;

Γηραιά και ανελεύθερη

«Γηραιά» μεν, αλλά πάντα εγκλωβισμένη στις ηθικές αναστολές της φαίνεται ότι παραμένει η Ευρώπη, όπου το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης παραμένει ταμπού στην πλειοψηφία των χωρών της, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε διεθνής μελέτη για το θέμα, η οποία διενεργήθηκε με τη συνδρομή και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με εξαίρεση, λοιπόν, τον σκανδιναβικό Βορρά, όπου οι άνθρωποι κινούνται γενικώς σε άλλο μήκος κύματος, καθώς, ίσως και λόγω κλίματος, αντιμετωπίζουν τα πράγματα με τη δέουσα ψυχραιμία και ψυχρότητα(;). Από την εν λόγω μελέτη προέκυψε το αναμενόμενο· ότι δηλαδή τα μεγαλύτερα προσκόμματα τίθενται από τις εκκλησιαστικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις, με αποτέλεσμα τη δυσκολία των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συγκεκριμένα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Διότι ή θα αφήσεις τον κ. Θάνο Ασκητή να πει τα πράγματα με το όνομά τους, όπως εκείνος ως ειδήμων τα γνωρίζει, ή θα προσφέρεις βήμα στους ιερωμένους για ηθικολογίες. Και τα δυο προφανώς δεν γίνονται.

Ανάποδη γραφή

Σε γκάφα ολκής κατέληξε η προσπάθεια του εθνικιστικού κόμματος της σερβικής αντιπολίτευσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο. Τα κείμενα στην αραβόφωνη έκδοση του περιοδικού του «Μεγάλη Σερβία» τυπώθηκαν κατά τη δυτικότροπη γραφή, ήτοι από αριστερά προς τα δεξιά κι όχι από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως απαιτεί η αραβική γραφή. Αν και ο Αραβας σύμβουλος του περιοδικού έσπευσε να αποδώσει το σφάλμα στον γνωστό «δαίμονα του τυπογραφείου», μιλώντας για τυπογραφικό λάθος, είναι γεγονός ότι η πρώτη εντύπωση προφανώς δεν ήταν και η καλύτερη. Εστω και αν το αραβικό αναγνωστικό κοινό ενδεχομένως θα βρει την… άκρη, απ’ την οποία θα διαβάσει τα κείμενα.

Ανησυχίες…

Τις οικολογικές ανησυχίες του έθεσε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, στο Διαδίκτυο και την ιστοσελίδα του Yahoo! Answers. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό τόπο, που επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν ερωτήματα και να απαντούν σε ερωτήματα άλλων χρηστών. Ο νεαρός αστέρας του Χόλιγουντ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του περιβαλλοντικού οργανισμού Global Green USA, στο οποίο άλλωστε μετέχει υπό την ιδιότητα του συμβούλου, να καταθέσει ερωτήματα και απόψεις του στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ώστε να «φωτίσει» το πρόβλημα. «Η δημιουργία διαδικτυακών κοινοτήτων, που ενδιαφέρονται να συζητήσουν και να υιοθετήσουν έξυπνες, απλές και σοβαρές λύσεις μάς θυμίζουν ότι όλοι μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε απ’ το σπίτι και το χώρο εργασίας μας», είπε ο 32χρονος ηθοποιός και σίγουρα φώτισε μια πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή