Η Αμερική «διχασμένη» μεταξύ Κούρδων και Τούρκων

Η Αμερική «διχασμένη» μεταξύ Κούρδων και Τούρκων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο δυσάρεστο καθίσταται για τους Αμερικανούς να διατηρήσουν ικανοποιημένους και τους δυο από τους στενότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή: την Τουρκία και τους Κούρδους, που απολαμβάνουν αυτονομία, στο μόνο σταθερό τμήμα του Ιράκ σήμερα. Οι Κούρδοι εκεί είναι αναστατωμένοι με πολλές από τις συστάσεις της Ομάδας Μελέτης για το Ιράκ. Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, είναι εκνευρισμένοι από την επανάληψη των επιθέσεων του ΡΚΚ στην Τουρκία. Επιπλέον, ποτέ δεν τους άρεσε η ιδέα ενός αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, θεωρώντας το μαγνήτη του κουρδικού εθνικισμού στην περιοχή -ειδικά στην ίδια την Τουρκία.

Πράγματι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εισβολής του τουρκικού στρατού, ενδεχομένως την επόμενη άνοιξη. Οι Κούρδοι του Ιράκ μπορεί να θεωρήσουν εαυτούς υποχρεωμένους να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ασαφές τι θα έκαναν οι Αμερικανοί, για τους οποίους είναι θέμα ζωτικής σημασίας να παραμείνουν φίλοι με τους Τούρκους, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και τους Κούρδους του Ιράκ, που μέχρι στιγμής είναι η πιο φιλο-αμερικανική ομάδα στο Ιράκ.

Η πρόταση της Ομάδας Μελέτης για ενίσχυση του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ στις επαρχίες του δεν άρεσε στους Κούρδους του Ιράκ. Απεχθάνθηκαν τη σύσταση για αναβολή ενός υπεσχημένου δημοψηφίσματος στην αμφισβητούμενη πετρελαιοπαραγωγό επαρχία του Κιρκούκ. Και τρομοκρατήθηκαν από την έκκληση για βελτίωση των σχέσεων της Αμερικής με τη Συρία και το Ιράν, που και οι δυο καταπιέζουν ανέκαθεν τον κουρδικό εθνικισμό.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των Κούρδων του Ιράκ σήμερα είναι ότι μια αμερικανική αμφιταλάντευση θα μπορούσε να επιταχύνει την επίφοβη τουρκική εισβολή στον θύλακά τους. Οι Τούρκοι απλώς θα αντέτειναν ότι επιθυμούν να πλήξουν τους αντάρτες του ΡΚΚ στα ορεινά σύνορά τους και μετά να αποχωρήσουν. Ωστόσο, οι Κούρδοι του Ιράκ φοβούνται ότι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι να καταστρέψει το επιτυχημένο πείραμα αυτοδιοίκησής τους, που εμπνέει τους περίπου 14 εκατ. Κούρδους της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί συνιστούν μέχρι τώρα στους Τούρκους να μείνουν μακριά από το Ιράκ, παρά τις προκλήσεις του ΡΚΚ. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία υπακούει, ελπίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει η Αμερική το ΡΚΚ. Η αποτυχία της να το κάνει είναι ίσως η μεγαλύτερη αιτία αντιαμερικανισμού στην Τουρκία.

Προειδοποιήσεις της Ε.Ε.

Ενας σημαντικός λόγος, για τον οποίο η Τουρκία απέφυγε τις επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ είναι και οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία θέλει να ενταχθεί. Ωστόσο, αυτή η αυτοσυγκράτηση μπορεί να εξασθενίσει καθώς η Ε.Ε. ή τουλάχιστον ορισμένα μέλη της αμφισβητούν την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών να μεσολαβήσουν για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων, αλλά με τις δυο πλευρές να «τρίζουν τα δόντια τους», η Αμερική μπορεί να αποστασιοποιηθεί και να απολέσει και τους δυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή