Η Κοντολίζα Ράις είπε «όχι» στον διάλογο με Ιράν, Συρία

Η Κοντολίζα Ράις είπε «όχι» στον διάλογο με Ιράν, Συρία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα από τα βασικά στοιχεία της περίφημης έκθεσης Μπέικερ για το Ιράκ απερρίφθη από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία διεμήνυσε, μέσω της Ουάσιγκτον Ποστ, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από τη Συρία και το Ιράν, διότι «το τίμημα θα ήταν πολύ ακριβό»… Οι επισημάνσεις της, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταδεικνύουν ότι παρά τη βροχή επικρίσεων για την πολιτική Μπους, η δρομολογηθείσα αναθεώρηση της πολιτικής στο Ιράκ δεν περιλαμβάνει καμιά ριζική αλλαγή.

Στη διάρκεια συνέντευξής της στην Ουάσιγκτον Ποστ, η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Ιράν και της Συρίας, λέγοντας «ότι αν τους ενδιέφερε η σταθεροποίηση του Ιράκ, θα βοηθούσαν έτσι κι αλλιώς». Αμφότερες οι χώρες δεν χρειάζονται ανταλλάγματα για να προσφέρουν τη συμβολή τους, δήλωσε η κ. Ράις, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμεί «να ξεπουλήσει την κυριαρχία του Λιβάνου στη Συρία» ή «να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» στο πλαίσιο μιας συναλλαγής για την ειρήνη στο Ιράκ…

Αναλύοντας περαιτέρω τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, η Αμερικανίδα υπουργός αναγνώρισε ότι ποικίλες ανακατατάξεις έχουν λάβει χώρα στην περιοχή, ανακατατάξεις που «έδωσαν νέες ευκαιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες», δημιουργώντας «ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο». Η αλληλουχία πρόσφατων σημαντικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, όπως «η εκλογή της Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη, η διαμάχη μεταξύ της Χεζμπολάχ και της κυβέρνησης του Λιβάνου και η σύγκρουση στο Ιράκ», αντανακλά μια «στιγμή διαύγειας», όπως είπε, μεταξύ εξτρεμιστών και Αράβων. «Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασκήσουμε πιέσεις και να διαπραγματευτούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το πλεονέκτημα του νέου στρατηγικού πλαισίου». Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, σημείωσε ότι η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «δεν πρόκειται να εδραιωθεί στη δική μας θητεία», ενώ παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον «δεν ήταν πάντα σε θέση να προωθήσει τη διαδικασία (του εκδημοκρατισμού) με αποτελεσματικό τρόπο»… «Δέχομαι κριτική γι’ αυτό το θέμα», συμπλήρωσε. Το όραμα μιας δημοκρατικής Μέσης Ανατολής, που υποβαθμίζεται στην έκθεση Μπέικερ, παραμένει στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της κ. Ράις.

Δηλώσεις Νεγκρεπόντε

Συνέντευξη στην Ουάσιγκτον Ποστ έδωσε και ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών, Τζον Νεγκρεπόντε, οι θέσεις του οποίου δεν απέχουν πολύ από εκείνες της επιτροπής Μπέικερ. Οι αντάρτες του Ιράκ μπορούν, είπε, να χρηματοδοτηθούν μόνοι τους «μέσω της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου πετρελαίου και των απαγωγών». Ο κ. Νεγκρεπόντε σημείωσε επίσης ότι το Ιράν βρισκόταν σε «αμυντική θέση» προ τριετίας όταν έγινε η εισβολή στο Ιράκ. Τώρα όμως, ενισχυμένο από τον πετρελαϊκό πλούτο, έχει γίνει σημαντικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή