Συμπλοκές μετά την απόπειρα κατά του Χανίγια

Συμπλοκές μετά την απόπειρα κατά του Χανίγια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η αιματηρή διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών παρατάξεων μετά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Ισμαήλ Χανίγια. Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, το αυτοκίνητο του οποίου δέχτηκε προχθές καταιγισμό πυρών από αγνώστους, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός σωματοφύλακα και τον τραυματισμό του γιου του, δήλωσε χθες ότι γνωρίζει τους δράστες και προειδοποίησε ότι θα επιληφθεί ο ίδιος της υπόθεσης. Η Χαμάς, ωστόσο, με ανακοίνωσή της υποδεικνύει το ηγετικό στέλεχος της Φατάχ και πρώην διοικητή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Μοχάμετ Νταχλάν, ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής απόπειρας και κάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς να διατάξει τη σύλληψη των δραστών. Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο διάγγελμά του αναφορικά με τους τρόπους άρσης του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων μηνών, πάντως, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απόπειρα σε βάρος του κ. Χανίγια.

Νεκρός ο σωματοφύλακας

Αγνωστοι άνοιξαν πυρ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κατά της αυτοκινητοπομπής του Παλαιστινίου πρωθυπουργού τη στιγμή που αυτή διερχόταν το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, προκαλώντας τον θάνατο ενός σωματοφύλακα και τον τραυματισμό του γιου του κ. Χανίγια, Αμπντελσαλάμ. Νωρίτερα και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε την απαγόρευση εισόδου του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού στη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες ένοπλοι της Χαμάς συγκρούστηκαν με άνδρες της προεδρικής φρουράς του κ. Αμπάς στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το συνοριακό φυλάκιο. Ο κ. Χανίγια, ο οποίος επέστρεφε από περιοδεία σε Μέση Ανατολή και Αφρική, παρέμεινε αποκλεισμένος στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν. Οι Ισραηλινοί συμφώνησαν, τελικά, να επιτρέψουν την είσοδο του κ. Χανίγια στη Λωρίδα της Γάζας, αφού έλαβαν εγγυήσεις ότι η οικονομική βοήθεια ύψους 35 εκατ. δολαρίων που μετέφερε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός είχαν κατατεθεί σε τράπεζα του Καΐρου.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για απαγόρευση εισόδου του κ. Χανίγια ελήφθη από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. «Η απόπειρα του κ. Χανίγια να μεταφέρει μεγάλο χρηματικό ποσό στη Λωρίδα της Γάζας αντιτίθεται στην παλαιστινιακή νομοθεσία και υποθέτω ότι ο πρόεδρος Αμπάς διέταξε την απαγόρευση εισόδου», δήλωσε ο κ. Μακόρμακ. Ισραηλινός αξιωματούχος, ωστόσο, έσπευσε να διαψεύσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτοντας ότι το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ διέταξε την απαγόρευση εισόδου προκειμένου να αποτρέψει τη λαθραία εισαγωγή εκατομμυρίων δολαρίων στην υπό καθεστώς οικονομικού αποκλεισμού Παλαιστινιακή Αρχή. Παράλληλα, πάντως, ο υφυπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εφραίμ Σνεχ εξέφρασε τη λύπη του, διότι οι ένοπλοι αστόχησαν.

Στο μεταξύ, βίαιες ταραχές μεταξύ οπαδών της ισλαμικής οργάνωσης και φίλα προσκείμενων στον κ. Αμπάς αστυνομικών δυνάμεων ξέσπασαν στη Ραμάλα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας υποστηρικτής της Χαμάς έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών και 20 τραυματίστηκαν. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, τέλος, εξέφραζαν φόβους για γενίκευση των ταραχών μετά το αυριανό διάγγελμα του Αμπάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή