ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΡΙΣΤΩΝ

Εκλογές-βαρόμετρο για τον Αχμεντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Εκατομμύρια Ιρανοί ψήφισαν χθες για να εκλέξουν δημοτικούς άρχοντες και τους 86 κληρικούς που για τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι μέλη της Συνέλευσης των Αρίστων, θεωρητικά του ισχυρότερου πολιτικού θεσμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές που θα αποτελέσουν την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τον πρόεδρο της χώρας κ. Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και τους συντηρητικούς υποστηρικτές του. Στην προηγούμενη ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Συνέλευσης των Αρίστων το 1998 η συμμετοχή ήταν κάτω από 50%, γεγονός που αποδίδεται από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές στη μυστικοπάθεια και την αδιαφάνεια που καλύπτει τις εργασίες αυτού του οργάνου που ουδέποτε έχει δημοσιοποιήσει τα θέματα που εξετάζει.

ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Τουρκοϊσραηλινός αγωγός

ΑΓΚΥΡΑ. Στην κατασκευή αγωγού, που θα συνδέει τη Μαύρη με την Ερυθρά Θάλασσα, συμφώνησαν Τουρκία και Ισραήλ, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ και ο ρόλος της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου. Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, ακόμη και νερού, διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Χιλμί Γκιουλέρ. Το σχέδιο βιωσιμότητα του αγωγού θα ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένας αγωγός 550 χιλιομέτρων, που συνδέει τη Σαμψούντα με το Τσεϊχάν στη Μεσόγειο. H χωρητικότητά του θα ανέρχεται σε 60 έως 70 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου το χρόνο.

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ FSΒ

«Η Δύση μάς κατασκοπεύει»…

ΜΟΣΧΑ. Για κατασκοπεία εις βάρος της Ρωσίας κατηγόρησε χθες τα κράτη της Δύσης ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Ρωσίας FSB, διαδόχου της KGB, Νικολάι Πατρούσεφ. «Οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου είναι ενεργές στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας», είπε ο κ. Πατρούσεφ. Οι πράκτορες αυτοί απολαμβάνουν της συνεργασίας μελών των υπηρεσιών από τα κράτη που μόλις εισήλθαν στο ΝΑΤΟ, είπε ο κ. Πατρούσεφ, εννοώντας τα κράτη της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ προσέθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η υπηρεσία του εντόπισε 50 πράκτορες ξένων κρατών, που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία.

«ΕΧΕΙ ΖΩΗ ΛΙΓΩΝ ΜΗΝΩΝ», ΛΕΕΙ Ο ΝΕΓΚΡΕΠΟΝΤΕ

Ο Κάστρο είναι πολύ άρρωστος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολύ άρρωστος και πιθανώς κοντά στο θάνατο είναι ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανέφερε στην εφημερίδα Washighton Post ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρεπόντε. «Ο, τι βλέπουμε σήμερα δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός θα έχει φύγει ίσως σε μερικούς μήνες. Δεν πρόκειται να αντέξει για χρόνια», δήλωσε ο κ. Νεγκρεπόντε χωρίς, ωστόσο, να εξηγήσει ούτε ποιες είναι οι πηγές του, ούτε σε ποια στοιχεία στηρίζει την άποψή του. Ο Κάστρο, 80 ετών σήμερα, παρέδωσε τα ηνία της εξουσίας στον αδελφό του, Ραούλ, αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γαστρεντερικό του σύστημα. Από τις 26 Ιουλίου, ο Φιντέλ Κάστρο δεν έχει κάνει δημόσιες εμφανίσεις.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Πέθανε από ασιτία 10μηνο μωρό

ΕΡΦΟΥΡΤΗ. (Γερμανία). Να πεθάνει από ασιτία αφέθηκε ένα αγοράκι δέκα μηνών στο σπίτι της μητέρας του, ανέφερε η εισαγγελία της πόλης χθες ρίχνοντας φως σε μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη γερμανική κοινή γνώμη. Και η αδελφή του θύματος, μόλις δύο ετών, βρέθηκε σε άθλια κατάσταση και διεκομίσθη στο νοσοκομείο όπου θεραπεύεται για αφυδάτωση. Η εικοσάχρονη μητέρα των δύο παιδιών συνελήφθη και κρατείται. Οπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, συχνά υπάλληλοι των υπηρεσιών πρόνοιας επισκέπτονταν το διαμέρισμα της οικογένειας στην πόλη Σομέρντα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η οικογένεια από καιρό ζούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, διότι η μητέρα αδυνατούσε να πληρώσει το λογαριασμό.

Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Θα ιδρυθεί υπουργείο Αμυνας

ΤΟΚΙΟ. Το ιαπωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, σύμφωνα με το οποίο θα ιδρυθεί ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας και θα συντελεστούν σημαντικές αλλαγές στην ιαπωνική εκπαίδευση, με στόχο την έξαρση του πατριωτικού φρονήματος. Το νομοσχέδιο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ιαπωνική πολιτική δεδομένου ότι μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αφαιρέσει από την Ιαπωνία το δικαίωμα να έχει στρατό. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σίνζο Αμπε ότι υπονομεύει το μέλλον τον παιδιών της Ιαπωνίας, καθώς ακυρώνει τη μέχρι τώρα φιλειρηνική πολιτική της χώρας.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΕΞΕΤΑΣΕ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΑ

«Λογική» για τον Μπλερ η ανάκριση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εντελώς φυσιολογικό θεωρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, το γεγονός ότι η αστυνομία τον ανέκρινε σχετικά με το σκάνδαλο δωροδοκίας των Εργατικών από επιχειρηματίες με αντάλλαγμα την παροχή τίτλων ευγενείας. «Είναι μία προσφυγή, που έγινε από το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα εναντίον μου, δεν είναι λοιπόν περίεργο, ούτε εσφαλμένο το γεγονός πως η αστυνομία ήθελε να μου μιλήσει», σχολίασε ο Βρετανός στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της E. E. στις Βρυξέλλες. Κατά την 90λεπτη ανάκριση την περασμένη Πέμπτη, ο Μπλερ εξετάστηκε ως μάρτυρας και όχι ως ύποπτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή