Τον σπόρο της ζωής στον πλανήτη μας τον έφεραν κομήτες

Τον σπόρο της ζωής στον πλανήτη μας τον έφεραν κομήτες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι πράγματι οι κομήτες μετέφεραν «τον σπόρο της ζωής» στον πλανήτη μας. Επιστήμονες που μελετούν τους απειροελάχιστων διαστάσεων κόκκους ύλης που συγκεντρώθηκαν από τον κομήτη Wild -2 και συνελέχθησαν κατά τη διάρκεια της αποστολής του διαστημικού σκάφους Stardust της ΝΑSΑ, διαπίστωσαν και την ύπαρξη μεγάλων σύνθετων μορίων, ιδιαίτερα πλούσιων σε άνθρακα.

Πρόδρομα στοιχεία

Κατά τους επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν τα δείγματα δεν αποκλείεται αυτά τα μόρια να είναι σημαντικά πρόδρομα στοιχεία των αρχικών βιοχημικών αντιδράσεων που κατέληξαν στη δημιουργία των αρχικών μορφών ζωής στη Γη. Πλήρης ανάλυση των στοιχείων που συνελέγησαν από το Wild-2 δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

«Ο,τι και να ήταν αυτό που πυροδότησε την εμφάνιση της ζωής στη Γη, όσο μεγαλύτερη ήταν η ποικιλία των μορίων με τα οποία ξεκινήσαμε και όσο περισσότερες ομοιότητες είχαν με αυτά τα μόρια που χρησιμοποιούνται τα έμβια όντα σήμερα τόσο πιο εύκολα θα δημιουργήθηκε η ζωή στον πλανήτη μας» αναφέρει ο δρ Σκοτ Σάνφορντ του Ερευνητικού Κέντρου Εϊμς της ΝΑSΑ.

Το διαστημικό σκάφος Stardust πέταξε σε μικρή απόσταση από τον κομήτη 81P/ Wild-2 τον Ιανουάριο του 2004. Τα απειροελάχιστων διαστάσεων σωματίδια που συνελέγησαν επέστρεψαν στη Γη σε σφραγισμένη κάψουλα και διανεμήθηκαν στα μεγαλύτερα εργαστήρια αστροφυσικής του κόσμου.

Από την εποχή των πάγων

Τα δείγματα επέστρεψαν στους ερευνητές να «ρίξουν μία ματιά» στις συνθήκες που πρέπει να επικρατούσαν στη Γη στις πρώτες φάσεις δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος κατά την οποία σχηματίζονταν οι πλανήτες και οι κομήτες. Οπως εξηγεί ο δρ Σάνφορντ είναι πιθανό οι ενώσεις που εντοπίστηκαν στα δείγματα να προέρχονται από την εποχή όταν οι πάγοι στο πυκνό νέφος από το οποίο δημιουργήθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα δέχθηκαν υπεριώδη και κοσμική ακτινοβολία.

Για την ανάλυση των δειγμάτων, αξίζει να σημειωθεί, χρησιμοποιήθηκαν εξαιρετικά περίπλοκες αναλυτικές τεχνικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή