ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς σφυγμό ζει ένας 65χρονος στον Καναδά

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μπορεί να μην έχει καθόλου σφυγμό, αλλά είναι ολοζώντανος ο Καναδός άνδρας που πήρε χθες εξιτήριο από Ιατρικό Κέντρο ΜακΓκίλ στο Μόντρεαλ του Καναδά. Πρόκειται για το μοναδικό άσφυγμο άνθρωπο που αναπνέει σε όλο τον πλανήτη. Ο Καναδός βρέθηκε σε αυτήν την πιθανώς επίζηλη θέση – όσον αφορά βέβαια στη μοναδικότητά της- όταν εξαιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας από την οποία υπέφερε, οι γιατροί αναγκάστηκαν να του εμφυτεύσουν μία νέου τύπου καρδιακή αντλία απολύτως σιωπηλή. Αυτή υποβοηθά στην κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα του.

Ο άνδρας από το Κεμπέκ υποβλήθηκε στη σωτήρια επέμβαση στις 23 Νοεμβρίου, καθώς έπασχε από βαρύτατη καρδιακή ανεπάρκεια, προϊόν καρδιακής προσβολής που είχε υποστεί μερικούς μήνες πριν από την επέμβαση, ανέφερε, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ.

Εξαιτίας και διαφόρων άλλων νοσημάτων από τα οποία έπασχε ο 65χρονός ασθενής, οι γιατροί έκριναν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να υποβληθεί σε συμβατική μεταμόσχευση καρδιάς. Γι’ αυτό τον λόγο, ως εναλλακτική λύση, επελέγη η τοποθέτηση της μηχανικής καρδιάς που εμφυτεύθηκε στο στέρνο του. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της πρωτοποριακής συσκευής είναι το ότι παρέχει συνεχή ροή αίματος προς όλο το σώμα με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην έχει σφυγμό.

Ο καρδιοχειρουργός Ρένζο Τσέτσερε που πραγματοποιήσε την επέμβαση και τοποθέτησε την καρδιακή αντλία στον άρρωστό του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ασθενής του είναι ο «μοναδικός ζωντανός άνθρωπος που επιβιώνει χωρίς σφυγμό και χωρίς να είναι δυνατή η μέτρηση της πίεσης του αίματός του».

Μοναδικό φαινόμενο

Εξίσου κατάπληκτοι είναι και οι κατασκευαστές της μηχανικής καρδιάς. Εκπρόσωπος της εταιρείας Thoratec που κατασκευάζει τη νέα καρδιακή αντλία, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πρωτάκουστη και δεν έχει καταγράψει άλλη παρόμοια περίπτωση άσφυγμου ασθενούς, παρότι η συσκευή έχει ήδη τοποθετηθεί σε 400 αρρώστους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. «Ολοι τους έχουν ένα ρυθμό σφυγμών και μετρήσιμη πίεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου του Νοσοκομείου ΜακΓκίλ τόνισε ότι η κατάσταση του άσφυγμου άνδρα θα μπορούσε να αποδειχθεί υπό ορισμένες συνθήκες ιδίαιτερα… δυσάρεστη. «Αν, παραδείγματος χάρη, βρεθεί σε δυστυχήμα και απλώς χάσει τις αισθήσεις του, το γεγονός ότι θα αναπνέει χωρίς όμως να μπορούν να του βρουν σφυγμό σίγουρα θα φέρει κάποιους ειδικούς σε δύσκολη θέση», δήλωσε ο κ. Ποπλ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου και προσέθεσε ότι αρχικά και ο ίδιος ο άρρωστος ένιωθε παράξενα που δεν είχε σφυγμό.